Linkovi

Aleksej Navalny - usamljeni borac protiv korupcije u Rusiji


Aleksej Navalny - usamljeni borac protiv korupcije u Rusiji
Aleksej Navalny - usamljeni borac protiv korupcije u Rusiji

Elena Panfilova: "On je hrabar i razumije problem. Ima široku podršku. Zna pronaći pravu informaciju. Uz to, svjestan je koliko može postići kao pojedinac."

Sve veću zaradu od nafte i plina, u Rusiji prati i sve veća korupcija. Transparency International smješta Rusija na sam vrh popisa korumpiranih zemalja, gdje je u društvu Kambodže i Centralno-afričke Republike. No, kako iz Moskve javlja James Brooks, u borbu protiv davanja i primanja mita upustio se jedan ruski odvjetnik.

Trideset četverogodišnji Aleksej Navalny najpoznatiji je ruski aktivist protiv korupcije. Kako je ona vrlo raširena, njegov posao nije lak. Ali, ove se godine u Rusiji održavaju izbori i borba protiv mita je jedna od najdražih tema ruske srednje klase.

Aleksej Navalny kaže da se mito u Rusiji daje i prima svugdje. O korupciji u državnom vrhu televizija u pravilu ne izvještava jer je kontrolira Kremlj. Zbog toga, naš sugovornik informacije većinom dobiva putem interneta. Jesenas, dok je bio na američkom sveučilištu Yale, Navalny je na svom blogu objavio da su direktori Transnefta, ruske državne firme koja održava naftovode i plinovode, ukrali četiri milijarde dolara koji su bili namijenjeni za izgradnju naftovoda za opskrbu Kine.

Blog je tada posjetilo milijun čitatelja, više tisuća njih je komentiralo članak o Transneftu. Nakon toga, premijer Vladimir Putin naredio je istragu – kaže Navalny. Jedan njegov nastup na državnoj televiziji nikad nije bio prikazan, ali je snimku na internetu vidjelo nekih 700 tisuća Rusa.

Navalny stranku Vladimira Putina često naziva 'strankom lopova i varalica'.

Elena Panfilova, direktorica ruskog ureda organizacije Transparency International, kaže da aktivizam ovog ruskog pravnika ima mnogo pristaša, baš zahvaljujući internetu: "On je hrabar i razumije problem. Ima široku podršku. Zna pronaći pravu informaciju. Uz to, svjestan je koliko može postići kao pojedinac."

Popularnost Alekseja Navalnog odraz je činjenice da je ruska javnost ogorčena zbog raširene korupcije i želi da se situacija popravi.

Ruski vrh reagira na različite načine. Predsjednik države Dmitrij Medvjedev sada često govori protiv korupcije. Međutim, firma Transneft tužila je Navalnog sudu. Glasnogovornik Transnefta Igor Demin rekao je Glasu Amerike da svota od četiri milijarde dolara – koju Navalny spominje – nije točna već da je posljedicu njegove 'profesionalne lijenosti'.

Predstavnik Transnefta je rekao da je Aleksej Navalny 'vjerojatno fašist'.

Međutim, Navalny kaže da neće odustati - iako ljudi koji se bave njegovim poslom u Rusiji često poginu pod nerazjašnjenim okolnostima. On kaže da ga nije strah.

'Kada bi se svi bojali, život bi bio jako težak' – kaže ovaj odvjetnik iz Moskve.

Bez obzira na to, on je svojoj supruzi dao niz telefonskih brojeva – koje treba nazvati 'u slučaju da mu se izgubi svaki trag'.

XS
SM
MD
LG