Linkovi

Alec Baldwin biće optužen za ubistvo iz nehata


ARHIVA - Alek Boldvin pred sudom na Menhetnu
ARHIVA - Alek Boldvin pred sudom na Menhetnu

Tužilaštvo u Santa Feu saopštilo je da namjerava da podigne optužnicu protiv glumca Aleka Boldvina (Alec Baldwin) za ubistvo iz nehata, poslije tragičnog incidenta na snimanju vesterna "Rđa" 2021. godine u New Mexicu, kada je poginula direktorka fotografije Helina Hačins.

Tužiteljka Meri Karmak-Oltviz izjavila je u četvrtak da će oružarka Hana Gutierez-Rid takođe biti optužena za ubistvo iz nehata.

Porodica Heline Hačins je pozdravila najavu tužilaštva, dok je Boldvinov advokat Luk Nikas rekao da "ta odluka stavlja u pogrešno svjetlo tragičnu smrt Heline Hačins i da je neispravna sa stanovišta pravde".

Odluka o optužnici uslijedila je poslije više od godinu dana istrage. U oktobru 2021. godine, 64-godišnji Boldvin pucao je iz pištolja rekvizita, pripremajući se za snimanje jedne scene filma "The Rust", na setu nadomak Santa Fea. Reditelj filma Džoel Suza je pogođen i ranjen istim metkom kalibra 45 mm kojim je ubijena Hačins.

Prema policijskom izvještaju, Dejvid Hols, pomoćnik reditelja, koji je dodao pištolj Boldvinu, rekao je glumcu da je pištolj "hladan", što u žargonu filmske industrije znači da u njemu nema prave municije. Hols se nagodio sa tužilaštvom i optužen je za nehotično korištenje smrtonosnog oružja. Gutierez-Rid je rukovala pištoljem prije Holsa, navela je tužiteljka iz Santa Fea.

Tužioci su izjavili za The New York Times da prema standardima filmske industrije glumci treba da provjere da li su pištolji na setu bezbjedni za upotrebu, i da nikada ne treba da ih upere u nekoga. Boldvin je to opovrgao, navodeći da je bezbjednost vatrenog oružja na setu odgovornost oružara, pomoćnika reditelja i drugih.

"Nikada ne treba da uperite pištolj u nekoga koga ne želite da upucate", rekla je tužiteljka Karmak-Oltviz u razgovoru za The New York Times u četvrtak i najavila da će podići optužnicu do kraja januara.

Međutim, tužiocima neće biti lako da osiguraju da Boldvin zaista bude osuđen za ubistvo iz nehata, navode pravni stručnjaci koji kažu da ukoliko su profesionalci na setu rekli Boldvinu da u pištolju nije bilo prave municije, on nije imao obavezu da sam pregleda pištolj.

ARHIVA - Bdenje u čast Heline Hačins u Nju Meksiku, 23. oktobra 2021.
ARHIVA - Bdenje u čast Heline Hačins u Nju Meksiku, 23. oktobra 2021.

"Odluka o podizanju optužnice je veoma agresivna, a odbrana ima jak slučaj", smatra Niama Rahmani, advokatica i bivša tužiteljka. "Ovakve nesreće nisu dovoljan razlog za krivičnu odgovornost".

Za ubistvo iz nehata sljeduje do 18 mjeseci zatvora, kao i novčana kazna od 5.000 dolara.

Boldvin je odbacio odgovornost za smrt Haline Hačins i rekao da prava municija nikada nije trebalo da se nađe na setu niskobudžetnog filma. Izjavio je da je pratio uputstva da uperi pištolj u Hačins kada je pištolj opalio, i da nije povukao oroz pištolja rekvizita - kopije "kolta". Još nije jasno kako su se pravi meci našli na setu.

Porodica Heline Hačins tužila je Boldvina 2021. godine, navodeći da je glumac imao odgovornost da provjeri da li pištolj sadrži prave metke. Porodica je kasnije postigla nagodbu prema kojoj je Met Hačins postao izvršni producent filma "The Rust". Snimanje treba da se nastavi početkom 2023.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG