Linkovi

Alec Baldwin optužen za ubistvo iz nehata


Glumac Alec Baldwin izlazi iz kuće u New Yorku, 31. januara 2023.
Glumac Alec Baldwin izlazi iz kuće u New Yorku, 31. januara 2023.

Glumac Alec Baldwin i oružarka na snimanju filma Hana Gutierez-Rid optuženi su za ubistvo bez predumišljaja zbog incidenta na snimanju filma "Rust" 2021. kada je nastradala snimateljka Helina Hačins.

Tužiteljka Meri Karmek-Oltviz podigla je optužnicu poslije više mjeseci nagađanja da li ima dovoljno dokaza za argument da je Boldvin počinio krivično djelo nemara za bezbjednost, kada je, spremajući se za snimanje jedne scene, držao u ruci revolver koji je okinuo i ispalio prave metke koji su usmrtili Helinu Hačins.

U optužnici, u kojoj se Baldwin pominje kao glumac i producent filma, navodi se: "Samo na dan pucnjave, prema dokazima, u kratkom periodu prije ručka i prije vremena pucnjave, dogodilo se najmanje deset slučajeva nesmotrenog ponašanja i izostanka potrebne provjere, u šta ne spada Baldwinovo nesmotreno rukovanje pištoljem.

Holivudski glumac je odbacio odgovornost za pucnjavu, navodeći da je otpustio sigurnosni mehanizam na pištolju, ali da nije povukao okidač, i da je posao Gutierez-Rid i drugih profesionalaca zaduženih za oružje bio da se postaraju da u pištolju nema pravih metaka.

Tužilaštvo će imati težak zadatak da ubijedi porotu da je Baldwin krivično odgovoran za tragediju na snimanju filma "Rust", smatraju pravni eksperti.

Gutierez-Rid izjavila je da je provjerila da li su meci koje je ubacila u pištolj bili "ćorci" prije nego što ga je predala prvom pomoćniku reditelja Dejvu Holsu. Hols je pištolj predao Baldwinu rekavši mu da u pištolju nema pravih metaka, navodi policija.

Hals je priznao krivicu za krivično djelo nižeg stepena i očekuje se da će sarađivati sa istragom.

13. decembra, on je svjedočio pred Biroom za bezbjednost radnika u državi Nju Meksiko da je Gutierez-Rid predala pištolj Baldwinu, te da on sam nikada nije rekao da je kopija revolvera Kolt predata Boldvinu - pištolj bez metaka.

Smjernice za bezbjednost vatrenog oružja u filmskoj industriji nalažu glumcima da pretpostavljaju da je pištolj koji koriste napunjen ćorcima. Bojeva municija je strogo zabranjena na filmskom setu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG