Linkovi

Industrija alkoholnih pića želi sakriti vezu između konzumiranja alkohola i raka


Naučnici su optužili industriju alkoholnih pića da obmanjuje javnost kada je u pitanju povezanost između konzumiranja alkohola I raka. Naučnici iz londonske škole za higijenu I tropsku medicinu te akcije porede sa nastojanjima industrije duhana da porekne vezu između pušenja I raka pluća.

Istražitelji su pregledali webstranice 28 organizacija širom svijeta koje predstavljaju industriju alkohola, I zaključili da većina njih izobličava ili obmanjuje javnost u pogledu dokaza o vezi između raka I alkohola.

Možete vidjeti da se na webstranici spominju određeni zdravstveni problemi povezani sa konzumiranjem alkohola, ali ne pominju rak ili određene vrste raka, osobito rak dojke I debelog crijeva, kaže Mark Petticrew.

Međunarodno udruženje za odgovornost konzumacije alkohola sa sjedištem u Washingtonu se optužuje da obmanjuje javnost vezano za rizik dobijanja određenih vrsta raka I nastojanje da unese zabunu naglašavajući niz drugih rizičnih faktora. U saopćenju za Glas Amerike, ta organizacija je porekla zaključke navodeći da vjeruje u podjelu trenutnih naučnih dokaza I da stoji uz informacije koje objavljuje vezano za alkohol I zdravlje. Autori izvještaja porede akcije te industrije sa akcijama duhanske industrije, koja je dugo vremena poricala vezu između raka I pušenja.

U Britaniji se oko 4% slučajeva raka pripisuje konzumaciji alkohola. Važno je zapamtiti međutim da je rizik veoma mali za one koji konzumiraju malu količinu. Ali činjenica je da su informacije o riziku koje u javnost iznose te organizacije izopačene I netačne.

U izvještaju se dalje navodi da je hitno potrebno dodatno istraživanje o tome da li industrija alkohola iskrivljuje i informacije i o drugim rizicima, kao što su kardiovaskularne bolesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG