Linkovi

Albumom "Black Rock" Joe Bonamassa obogaćuje svoju impresivnu diskografiju


Albumom "Black Rock" Joe Bonamassa obogaćuje svoju impresivnu diskografiju
Albumom "Black Rock" Joe Bonamassa obogaćuje svoju impresivnu diskografiju

Bonamassa se profesionalno bavi glazbom već 20 godina; bile su mu samo četiri kad je prvi put čuo Stevie Ray Vaughana, sa sedam već je i svirao Vaughana, i Claptona i Hendrixa, sa osam – otvorio koncert B. B. Kinga

Za 33-godišnjeg Joea Bonamassu, blues-rock gitarista i vokalista rodom iz mjesta Utica, u saveznoj državi New York, “Black Rock” je već deseti solo-album, osmi studijski. I njegova peta uspješna suradnja s producentom Kevinom Shirleyjem (Led Zeppelin, Black Crowes, Juluka, Aerosmith). Bonamassa se profesionalno bavi glazbom već 20 godina; bile su mu samo četiri kad je prvi put čuo Stevie Ray Vaughana, sa sedam već je i svirao Vaughana, i Claptona i Hendrixa, sa osam – otvorio koncert B. B. Kinga. Na albumu “Black Rock,” u “Night Life,” Willieja Nelsona, Bonamassinom vokalu i gitari i pridružuju se i vokal i gitara “kralja bluesa”.

Kad je B. B. King prvi put čuo Bonamassu, rekao je: “Mali ima nevjerojatnog potencijala!” Danas, za Bonamassu kažu “novi kralj bluesa!” I “nema, u ovom trenutku, boljeg blues-rock umjetnika od njega!”

Uz spomenute – Kinga, Vaughana, Claptona, na Bonamassu velikog su utjecaja imali i Muddy Waters i John Mayall, Danny Gatton, Jeff Beck, Rod Stewart, Jimmy Page, i Albert Collins, Buddy Guy, T-Bone Walker, Robert Johnson. pa i Bonamassin stil odražava široki spektar žanrova – od rocka, blues-rocka, do jazza, countryja, Piedmont. Delta, Chicago bluesa.

Uz pet Bonamassinih originala, jednu Willieja Nelsona, jednu Blind Boy Fullera, jednog od najpopularnijih predstavnika Piedmont bluesa, zatim jednu Johna Hiatta, jednu Otisa Rusha, jednu Jeffa Becka, jednu Bobbyja Parkera, na albumu “Black Rock,” koji ime nosi prema studiju u kojemu je snimljen – Black Rock Studios, na grčkom otoku Santorini, i Bonamassina je obrada “Bird on the Wire,” Leonarda Cohena, uz pratnju i par grčkih instrumenata (clarino i bouzouki). Možda se neće dopasti čistuncima, ali ta Cohenova je, na albumu “Black Rock,” definitivno i Bonamassina. Jer Bonamassa zna kako od pjesme koju je napisao netko drugi napraviti svoju.

XS
SM
MD
LG