Linkovi

Albumom "The Pursuit", Jamie Cullum kreće novim pravcem


Albumom "The Pursuit", Jamie Cullum kreće novim pravcem
Albumom "The Pursuit", Jamie Cullum kreće novim pravcem

Najnoviji Cullumov album mješavina je tradicionalnog jazza i swinga s modernim rockom, popom i električnim zvukom

Nova britanska jazz zvijezda u usponu, Jamie Cullum, poznat je po tome što širi svoje glazbene horizonte. Njegov najnoviji album, “The Pursuit”, mješavina je tradicionalnog jazza i swinga sa modernim rock, pop i električnim zvukom.

Već s prvom skladbom na ovom albumu, interpretacijom Cole Porterove “Just one of those things”, jasno je da je Jamie Cullum više od jazz pjevača. Njegova izvedba, zajedno sa umijećem muziciranja na nekoliko instrumenata, pridobila mu je velik broj obožavatelja koji pune njegove koncerte širom svijeta. Njegov prethodni album prodan je u više od dva milijuna primjeraka, a jedan je kritičar za njega rekao da je trenutno jedan od najboljih glazbenika mješavine jazza i popa.

Istraživanje novih glazbenih pravaca za Jamieja nije ništa novoga. Otkad je naučio svirati klavir, kada mu je bilo svega osam godina, Jamie istražuje nove pravce u svojoj glazbi. Kada je u repertoar dodao i bubnjeve, Jamie je počeo svirati sa različitim rock i hip-hop sastavima. Njegovo zanimanje za jazz dolazi mu od starijeg brata Bena, kao i pod utjecajem glazbe Davea Brubecka, Herbieja Hancocka, te Oscara Petersona. Svoje je vještine jazz glazbenika usavršio za vrijeme kratkog boravka u Parizu, prije nego je izdao svoj prvi album, dok je još bio tinejdžer.

Sada, sa 30, Jamie kreće jednim novim pravcem sa albumom “The Pursuit”, te kaže da je ovo pravo vrijeme da izađe iz glazbenog okružja u kom se osjeća sigurnim, i okuša se u nečem drugačijem.

Jamie Cullum dosta je radio, premda je od njegovog prošlog solo albuma prošlo već četiri godine. Za to je vrijeme nastupao sa različitim europskim jazz i rock sastavima, pripremao glazbu za nekoliko hollywoodskih filmova, te komponirao devet skladbi za svoj novi album, uključujući i “I love this”, koju smo upravo čuli.

Njegova svjetska turneja započela je 2-og ožujka nastupom u Oak Roomu, u New Yorku. Ovog će mjeseca putovati po Europi, Japanu, Južnoj Koreji, te Australiji, a naposljetku će se, sljedećeg mjeseca, vratiti kući i održati koncerte u 10 engleskih gradova.

XS
SM
MD
LG