Linkovi

SAD: Alberto udario na obale Zaliva jakom kišom i velikim talasima


Otac i sin posmatraju talase kako se razbijaju o obalu dok podtropska oluja nadolazi, 28. maja 2018, u Pensakoli, Florida.
Otac i sin posmatraju talase kako se razbijaju o obalu dok podtropska oluja nadolazi, 28. maja 2018, u Pensakoli, Florida.

Subtropska oluja Alberto stigla je u ponedeljak do američke obale Meksičkog zaliva, udarajući u pješčane plaže snažnim vetrovima i oštrom kišom koja je spriječila formiranje uobičajene gužve za Dan sećanja.

Prognozeri upozoravaju da obilna kiša, poplave i opasni talasi predstavljaju najveću prijetnju, dok Alberta stiže do kopna u blizini Laguna biča u na Floridskoj prevlaci. Pojava kratkih tornada takođe je moguća većinom na Floridi i u dijelovima Džordžije, Južne Karoline i Alabame.

Nacionalni centar za uragane u Majamiju saopštio je da je u 5 sati popodne po lokalnom vremenu, središte Alberta bilo oko 24 kilometra zapadno-severozapadno od Panama Sitija, na Floridi. Sa maksimalnom snagom vjetrova od 72 kilometra na sat, Alberto se pomjerao ka sjeveru, brzinom od 14 kilometara na sat.

Vremenski uslovi podižu velike talase duž istočne i sjeverne obale Zaliva, pa vlasti upozoravaju plivače da se drže podalje od talasa, zbog opasosti po život, ukoliko ih povuku talasi i struje.

Između 10 i 25 centimetara kiše moglo bi da padne na Floridsku prevlaku, istočnu i centralnu Alabamu i zapadnu Džordžiju prije nego što oluja nastavi dalje. Izolovani potopi od 30 centimetara takođe su mogući dok se oluja bude napredovala dublje ka kopnu, noseći teške padavine oko jugoistoka u narednim satima i danima.

Pošto se Alberto kreće dublje ka kopnu, napuštajući tople vode koje obezbeđuju gorivo tropskim vremenskim sistemima, očekuje se da oluja počne da postojano slabi.

Subtropske oluje poput Alberta imaju manje definisan i hladniji centar od tropskih oluja, ali njihovi snažniji vjetrovi dosežu dalje od njihovog središta.

Upozorenje na tropsku oluju je na snazi za potez od rijeke Asila u floridskom Big Bendu do granice Alabame i Floride.

Spasioci su podigli crvene zastave duž bijele pješčane Pensakola, gde je plivanje zabranjeno.

U međuvremenu, oluja je prisilila organizatore nekih manifestacija za Dan sjećanja da ih otkažu, širom Floridske prevlake.

Neki su se ipak probili kroz kišu, kako bi odali počast pored tornja na groblju podignutom u čast veterana. Američke zastave i trake postavljeni su u subotu na grobove svih 1.700 veterana sahranjenih na tom groblju.

"Iznijeli smo zastave", rekao je Rajs za "Nordvest Florida Dejli Njuz", dok je vjetar šibao po velikoj zastavi SAD podignutoj na pola koplja. "To je bilo važno".

Pošto je Floridska prevlaka poznata po svojim netaknutim plažama, turisti obećavaju da Alberto neće otkazati njihove odmore.

Gradonačelnik Orandž Biča, na alabamskoj obali Zaliva, kaže da je Alberto donio kišu i pogoršanje vremena - i razbio nade za rekordnu posjećenost za Dan sjećanja. Umjesto toga, crvene zastave vijore se po plažama Alabame, a policajci patroliraju, starajući se da niko ne uđe u vodu.

Na drugim mjestima, floridska Divizija za menadžment u vanrednim situacijama saopštava da je oko 2.600 korisnika ostalo bez struje u sjeveroistočnoj Floridi u ponedeljak ujutro.

Alberto, prva oluja sa imenom u 2018, poranila je u atlantskoj ovogodišnjoj sezoni uragana.

Nacionalna administracija za okean i atmosferu izdala je godišnju prognozu za sezonu uragana u kojoj se najavljuje 10 do 16 oluja sa imenom, uz pet do devet uragana. Od jednog do pet uragana mogli bi da budu veliki, sa vjetrovima do 180 kilometara na sat.

Ukoliko se prognoze ostvare, predstojeća sezona mogla bi da bude blizu normale, ili malo ispod toga. Prosječna sezona uragana proizvede 12 oluja sa imenom, od kojih šest postanu uragani, uključujući i tri velika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG