Linkovi

Albanija prekinula diplomatske odnose sa Iranom zbog cyber napada


Policajac ispred iranske ambasade u Tirani.
Policajac ispred iranske ambasade u Tirani.

Albanija je naložila iranskim diplomatama da napuste tu zemlju i prekinula diplomatske odnose sa Teheranom nakon što je istragom o cyber napadu u julu utvrđeno da je riječ o "agresiji iranske države".

Albanski premijer Edi Rama u srijedu je objavio odluku o protjerivanju svih iranskih diplomata i zaposlenih u ambasadi kojima su data 24 sata da napuste zemlju.

Na websiteu premijera navodi se da postoje "neoborivi" dokazi da je Teheran podržao "čin ozbiljnog cyber napada na digitalnu infrastrukturu vlade Republike Albanije".

"Vlada je odlučila da prekine diplomatske odnose sa Islamskom republikom Iran što odmah stupa na snagu", rekao je Rama u video obraćanju objavljenom na njegovom zvaničnom websiteu.

Rama je rekao da je Tirana već informisala Iran o svojoj odluci, u diplomatskoj depeši upućenoj iranskoj ambasadi. Informacije su podijeljene i sa ostalim članicama NATO.

U depeši se navodi da "ekstremna mjera" nije "bila poželjna ali je u potpunosti iznuđena i proporcionalna ozbiljnosti i opasnosti cyber napada, koji je prijetio da parališe javne službe, izbriše sisteme i ukrade državne podatke i elektronsku komunikaciju u okviru vladinog sistema, te podstakne neizvjesnost i haos u zemlji".

Iran je snažno osudio odluku Albanije i odbacio razloge koje je Tirana dala za prekid odnosa kao "neosnovane tvrdnje".

Sjedinjene Države su osudile cyber napad.

"Sjedinjene Države će preduzeti dodatne mjere da pozovu Iran na odgovornost zbog akcija koje ugrožavaju bezbjednost američkog saveznika i predstavljaju zabrinjavajući presedan u cyber prostoru", saopštila je portparokla Savjeta za nacionalnu bezbjednost Adrienne Watson.

Odnosi Albanije i Irana dramatično su se pogoršali nakon što su albanske vlasti, na zahtjev Sjedinjenih Država, 2013. godine pristale da prime oko 3.000 članova grupe poznate kao Narodni mudžahedini Irana, koje iranski zvaničnici smatraju teroristima.

Tim američkih sajber eksperata iz Federalnog istražnog biroa nedavno je poslat u Crnu Goru, čija je vladina infrastruktura meta masovnog i koordinisanog cyber napada.

Crnogorski zvaničnici saopštili su da je za napad odgovorna hakerska grupa Kuba ransomware.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG