Linkovi

Albanija nudi NATO-u da izgradi pomorsku bazu u Draču


Drač
Drač

Premijer Albanije Edi Rama je NATO-u ponudio da izgradi pomorsku bazu u albanskoj luci Drač, te zatražio da Alijansa nastavi dijalog sa zemljama na zapadnom Balkanu a kako bi se izbjegla eventualna eskalacija situacije.

Rama je 13. jula na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, rekao i da će Albanija nastaviti da pruža podršku miru, stabilnosti i pomirenju u zemljama regiona.

"Čvrsto vjerujem da je važno da se nastavi kontinuirani dijalog sa svim zemljama Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, koja nije dio Alijanse, ali jeste dio našeg regiona", rekao je Rama.

Albanija je maja ove godine ponudila NATO-u na korištenje i nekadašnju sovjetsku pomorsku bazu Paša Liman.

Premijer Albanije je takođe zatražio podršku oko priključivanja Kosova u Partnerstvo za mir.

Premijer Kosova, Albin Kurti je u maju najavio da će njegova Vlada predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvo za mir.

Ipak, za prijem Kosova je neophodan koncenzus 30 država članicao NATO-a, od kojih četiri zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Sa druge strane, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se zahvalio Rami na podršci koju Albanija pruža Ukrajini i što je uskladila svoju politiku sa zapadnim zemljama.

"Vaša nedavna posjeta Ukrajini bila je važan dokaz solidarnosti", naglasio je Stoltenberg.

Albanija je članica NATO od 2009. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG