Linkovi

Albanija lansirala dva satelita u svemir


SES-9 Ready for Launch on Falcon 9 from Cape Canaveral
SES-9 Ready for Launch on Falcon 9 from Cape Canaveral

Albanski premijer Edi Rama je 3. januara saopštio da su iz baze Cape Canaveral na Floridi u svemir lansirani sateliti Albanija 1 i Albanija 2.

Rama je na Facebooku podijelio snimak u kojem je prikazan trenutak lansiranja.

"Rečeno, učinjeno. Lansirana je raketa Falcon 9 koja nosi naša dva satelita Albanija 1 i Albanija 2 u svemir", napisao je Rama, prenosi portal Radio-televizije Albanije.

Napomenuo je da Albanija sada ima više mogućnosti da kontroliše i zaštiti svoju teritoriju.

"Od danas Albanija ima više visokotehnoloških mogućnosti za kontrolu i zaštitu teritorije, pružajući u realnom vremenu važne podatke u nizu ključnih aspekata za održivi razvoj", poručio je albanski premijer na svom Facebook profilu.

Satelite je u orbitu prenijela raketa Falcon 9 u okviru misije Transporter-6, u sklopu koje će 114 mikrosatelita i drugih svemirskih letjelica biti poslano u orbitu.

"Svrha dva satelita je bolja kontrola albanske teritorije. Svemirski alat će se koristiti za pitanja u vezi sa civilnim poslovima u zemlji i borbom protiv organizovanog kriminala ili za kontrolu narkotika, kao i za identifikaciju zapaljenih područja", prenosi portal Radio-televizije Albanije.

Oba satelita će Albaniju koštati šest miliona dolara za period od tri godine, a vlada u Tirani će imati prioritetni pristup nad njima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG