Linkovi

Gdje i kako uništiti sirijsko kemijsko oružje?


Nedavno odbijanje Albanije da bude domaćin objektu za uništavanje sirijskog kemijskog arsenala - što je od vlade u Tirani zahtijevala Amerika - još jednom je potvrdilo da je izuzetno teško pronaći lokaciju gdje će se to oružje uništiti.

Sjedinjene države su zatražile od svog saveznika, Albanije, da udovolji zahtjevu da se sirijski kemijski arsenal uništi na tlu te zemlje. Nakon nedjelju dana prosvjeda i nedostatka informacija, albanski premijer Edi Rama , je odbio američki zahtjev.

Bivši američki ambasador u NATO savezu, Kurt Volker , kaže da je zahtjev upućen Albaniji bilo američko nastojanje da iskoristi jednu dobru priliku koja se ukazala:

“Gdje bi se drugo mogli obratiti osim tamo gdje imate saveznika, ili mogućnost da se taj posao obavi - gdje , dakle, imate vladu koja bi mogla biti voljna da tome udovolji?, kaže Kurt Volker.

Albanija je bila jedna od tri zemlje u svijetu koja je svojevremeno prijavila svoj arsenal kemijskog oružja Organizaciji za spriječavanje kemijskog oružja, i dala ga uništiti.

Uzimajući u obzir jake odnose sa Sjedinjenim Državama, Albanija se smatrala najvećom nadom za prihvatanje sirijskog arsenala. Američki državni sekretar John Kerry je tri puta razgovarao s premijerom Ramom u nastojanju da obezbijedi kooperaciju po ovom pitanju. Još jednom ambasador Volker:

“Kada se državni sekretar odluči posvetiti problemu za koji smatra da se mora riješiti - u ovom slučaju odlaganje i uništenje sirijskog arsenala - onda će on poduzeti sve što može kako bi postigao dogovor o tome.

Ian Brzezinski, bivši zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane, kaže da je negativna odluka Albanije unazadila napore da se uništi sirijsko kemijsko oružje:

“Sjedinjene države su uložile veliku nadu u to da će Albanija obezbijediti resurse i lokaciju za uništenje tog oružja. I proces i strategija da se to oružje eliminira već postoje , ali sada nedostaje vrlo važna komponenta : gdje i kako to uništiti.


Brzezinski dodaje da pred medjunarodnom zajednicom predstoji težak put i objašnjava:

“Slijedeći korak za Sjedinjene Države, zajedno s Rusijom, jest pronaći neku drugu zemlju koja bi bila domaćin za uništenje sirijskog arsenala. Postoje praktički dvije opcije: pronaći novu zemlju koja će oružje prihvatiti, ili to oružje uništiti negdje u Siriji, što automatski postavlja niz bezbjedonosnih pitanja.

Nekoliko evropskih zemalja, uključujući Belgiju, Njemačku i Norvešku, su kazale da ne žele uništavati sirijski arsenal na svom tlu. Glasnogovornik Organizacije za spriječavanje kemijskog oružja Christian Chartier je rekao da su alternative, poput uništavanja oružja na moru - na brodu ili plovećoj platformi, takodjer u fazi razmatranja.
XS
SM
MD
LG