Linkovi

Narukvica alarm - spoj mobitela i GPS sistema koji može spasiti život


Dugmad u slučaju panike koje koriste starije osobe u svojim domovima kada im je potrebna pomoć policije ili medicinskog osoblja, mogu značiti razliku između života I smrti. Sada, jedna nova narukvica opremljena mobitelom I sistemom globalnog pozicioniranja bi mogli zamijeniti dugmad u slučaju panike, I to ne samo za starije osobe. Kako izvještava Deborah Block, to tehnološko postignuće bi moglo biti linija života za bilo koga kome je brzo potrebna pomoć.

Taj uređaj gotovo da izgleda kao komad nakita. Ali ta visokotehnološka narukvica je nešto mnogo više. Ona ima ugrađen mobitel I sistem globalnog pozicioniranja kojem nije potrebna baza. Švedska izumiteljica Hanne Palsson kaže da se silikonska narukvica aktivira putem tek patentiranog takozvanog stiska u slučaju panike.

Upali se crvena lampica I to znači da bira sedam različitih već programiranih telefonskih brojeva po vašem izboru. Kada neko odgovori na neki od tih brojeva, upali se zelena lampica I tada možete znati da je neko odgovorio na poziv I da pomoć stiže, kaže ona.

Taj uređaj prenosi I telefonske I tekst poruke.

Primaoc dobije tekst poruku sa tačnom lokacijom na kojoj se nalazite. Također se aktivira mikrofon I zvučnik koji su integrirani u narukvicu. Tako da osoba na drugom kraju može čuti sve što se dešava u okolini I možete direktno sa njom razgovarati, jer se sve čuje na zvučnik.

Jedna prednost, kaže Hanne, je to što stisak u slučaju panike otežava korisnicima da greškom aktiviraju alarm.

Današnji sigurnosni alarm ima samo jedno dugme koje trebate pritisnuti. 80% svih alarma su aktivnirani greškom. Stoga sam ja napravila još jedan dodatni stisak. On je jednostavniji, čak I ako imate problema da stisnete. I također ima dva dugmeta umjesto jedno, tako da to ne možete slučajno pritisnuti.

Ova narukvica bi mogla biti od koristi ne samo starijim osobama.

Ona bi mogla dobro doći osobama koje su zaštićeni svjedoci, mogla bi poslužiti za spriječavanje kriminala, ili u dječjim vrtićima, ili pak kod onih koji rade u ekstremnim uvjetima, kao što su šume, kaže Hanne.

Sa kompanijom koju tek pokreće, ona se nada da će početi svoju narukvicu reklamirati sljedeće godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG