Linkovi

Alan Arnette: Na Mont Everest u humanoj misiji


Alan Arnette: Na Mont Everest u humanoj misiji
Alan Arnette: Na Mont Everest u humanoj misiji

Nakon ostvarenja cilja, uspinjanja na 7 najviših planiskih vrhova na sedam kontinenata Alan Arnette će nastaviti, na neki drugi način, buditi svijest i prikupljati novac kako bi i dalje davao doprinos liječenju oboljelih od Alzheimerove bolesti i čuvao uspomenu na majku, takođe žrtvu tog za sada neizliječivog oboljenja.

Alan Arnette je, najjednostavnije rečeno Amerikanac velikog srca. Njegova majka je prije dvije godine preminula nakog dugog bolovanja od Alhzheimerove bolesti. Alan je odlučio popeti se na najviše planinske vrhove na svih sedam kontinenata i na taj način čuvati uspomenu na majku i prikupljati novac za liječenje te opake bolesti.

Sada 55-godišnjak, Alan Arnette pohod na sedam planinskih vrhova okončao je prošlog mjeseca usponom na Mont Everest.

„Nosio sam sa sobom satelitski telefon i slao mnogobrojne poruke sa svih svojih uspinjanja. Skoro svakog dana nove slike i poruke“ - prisjeća se u kraćem razgovoru za Glas Amerike.

Alan Arnette
Alan Arnette

Svako pojedinačno uspinjanje posvetio je ponekom specifičnom apektu Alzaheimerove bolesti:

„Primjera radi, na Antartiku, uspon je bio posvećen onima koji rano obolijevaju. Moj dobar prijatelj preminuo je u 52 godini života. Naravno, uspon na Mont Everest posvetio sam svojoj majci i svim majkama koje boluju od Alzheimerove bolesti.“

Sa svakim pohodom na planiske vrhove Alan je prikupljao i novac za tri neprofitne organizacije koje pomažu liječenje oboljelih i brigu o njima.

Poruke Alana Arnetta dosegle su do miliona ljudi:

„Oko 13 miliona ljudi, kako procjenjujem, pročitalo je i vidjelo moje poruke. Te poruke smatram porukama nade. Svakih 69 sekundi neko u svijetu obolijeva od Alzheimerove bolesti. I oboljeli nisu jedine žrtve. Teško trpe i njihove porodice.“

Nakon ostvarenja cilja, uspinjanja na 7 najviših planiskih vrhova na sedam kontinenata Alan Arnette će nastaviti, na neki drugi način, buditi svijest i prikupljati novac kako bi i dalje davao doprinos liječenju oboljelih i čuvao uspomenu na majku.

XS
SM
MD
LG