Linkovi

Alabama: Fokus se pomjerio sa pitanja rase na ekonomske prioritete


Americki predsjednik Barack Obama i bivsi predsjednik George W. Bush su sudjelovali u subotu u memorijalnom marsu , kojim je obiljezena 50-ta godisnjica prosvjeda za gradjanska prava u Selmi, savezna drzava Alabama. Sjecanje na taj dan, u povijesti poznat kao Krvava Nedjelja, je posluzilo kao jos jedna prilika da se Amerika osvrne na napredak u borbi za gradjanska prava do danas.

Decenijama nakon borbi u Selmi i svim okolnim zajednicama fokus se pomjerio sa pitanja rase, na ekonomske prioritete.

Kevin Seay je mali biznismen, koji nastoji prebroditi teška ekonomska vremena u gradu Selma. On je sa suprugom prošle godine otvorio prodavnicu odjeće koja mu donosi profit.

Ako se Selma razvija u dobrom pravcu onda možemo imati najveće ekonomsko proširenje koje bi iko ikada mogao poželjeti, kaže on.

Ali mnoge poslovnice čiji su vlasnici Afro-Amerikanci su se morale zatvoriti tokom ekonomske krize prije 7 godina. Zatvorene prodavnice i okovane zgrade pokazuju da tom području nedostaju šanse za nova radna mjesta bez obzira sto je prevazidjena institucionalna segregacija od prije pet decenija. Dugogodišnji senator iz Alabame Hank Sanders kaže da je tragično da svjetski simbol borbe za građanska prava nije doživio prosperitet.

Ekonomska i politička situacija u Selmi nisu dovele do željenih rezultata, a se nadam da će ljudi sada uvidjeti da je grad zasijao sjeme koje treba požnjeti, kaže Hank Sanders.

Nezaposlenost među mladim Afro-Amerikancima u tom gradu je više od 20%, a neke obitelji žive u smještaju kojeg subvencira vlada, kao i prije 50 godina. Vlasnik radio stanice u Selmi, Glenn King, zalaže se za ekonomski razvoj podržavajući poslovnice čiji su vlasnici Afro-Amerikanci. On kaže da, ako bi svako poslovanje uposlilo jednog dodatnog uposlenika, to bi smanjilo stopu nezaposlenosti na isti nivo koji se bilježi i među bijelcima.

Uvijek govorim da ujedinjeni stojimo, a podjeljeni padamo, kako bi pokazali Afro-Amerikancima šta mogu postići ukoliko investiraju u svoju zajednicu, kaže Glenn King.

Mislim da smo danas u mnogo boljoj poziciji nego prije 50 godina. Mislim da je sada naše najveće pitanje polarizacija zbog ekonomskih pitanja, a ne rasa, kaže Cromwell Handy, pastor u istorijskoj crkvi Martin Luther King u oblasti Montgomery. On kaže da Afro-Amerikanci mogu ispuniti san doktora Kinga zahtijevajući jednakost u platama.

Moramo se pokrenuti naprijed. Ne možemo stajati u mjestu, i fokusirati se na prošlost. Moramo krenuti naprijed kako bi postali bolja nacija, bolji svijet, kaže pastor Handy.

Gradonačelnik Birminghama William Bell vjeruje da crnci mogu stvoriti ekonomske mogućnosti angažiranjem u političkom procesu.

Kako bi ste zaštitili te mogućnosti, morate u potpunosti sudjelovati. Morate biti pravi građanin i pravo glasa je ključno za ekonomsku moć, društvenu, kao i kulturnu moć, kaže William Bell.

U Selmi, Kevin Seay želi pomoći kolegama. On se nada da će jednog dana moći uposliti dodatne radnike, i odužiti se zajednici.

Sada vidite da više Afro-Amerikanaca pomažu jedni drugima. Jer ako jedan može postići uspjeh, onda to mogu i drugi.

Lideri zajednice vjeruju da zajednički rad može voditi ka boljim financijskim vremenima za ovu zajednicu koja je bila od ključne važnosti za pokret građanskih prava.

XS
SM
MD
LG