Linkovi

Analitičari dovode u pitanje sposobnost Aymana al-Zawahrija da bude novi vođa al-Qaide


Analitičari dovode u pitanje sposobnost Aymana al-Zawahrija da bude novi vođa al-Qaide
Analitičari dovode u pitanje sposobnost Aymana al-Zawahrija da bude novi vođa al-Qaide

Organizacija koju je preuzeo vrlo je različita od one koja je prvi put izazvala pozor svjetske javnosti prije desetak godina

Stručnjaci za borbu protiv terorizma očekivali su da će se Ayman al-Zawahri preuzeti čelno mjesto al-Qaide. Bio je zamjenik Osame bin Ladena. Međutim, organizacija koju je preuzeo vrlo je različita od one koja je prvi put izazvala pozor svjetske javnosti prije desetak godina.

Nakon izlaska iz egipatskog zatvora 1984. godine, Ayman al-Zawahri pridružio se Osami bin Ladenu, a četiri godine kasnije osnovana je al-Qaida. Brian Fishman stručnjak je za al-Qaidu pri organizaciji New American Foundation. On kaže da je najveća al-Zawahirijeva prednost duga povezanost s tom organizacijom. "Svaka organizacija treba znati svoju misiju, a al-Zawahri je jedan od onih koji to zna za al-Qaidu. To je njegova stvarna snaga. Kao vođa uživat će veliko poštovanje jer je proživio sva iskušenja i nevolje kroz koje je prošla ta organizacija i cijelo je to vrijeme bio smatran bin Ladenovom desnom rukom. Tako da mislim da je to njegova najjača strana, dugovječnost".

Međutim, al-Qaida danas daleko je drugačija od one kojoj se pridružio i koja je stekla svoju zloglasnu reputaciju terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine. Glavna razlika je širenje al-Qaidinih podružnica. Te organizacije u Sjevernoj Africi i na Srednjem istoku dijele s al-Qaidom ime i, nominalno, ideologiju krovne organizacije. Međutim, bivši šef CIA-inog političkog Programa islamske strateške, analize Emile Nakhleh kaže da al-Qaidine podružnice ne dijele nužno i iste ciljeve globalnog džihada protiv Zapada. "Bilo da su u Jemenu, ili oko Jemena, ili u Somaliji, ili u Saudijskoj Arabiji, ili u sjevernoj Africi, ili u Iraku, one tendiraju tome da djeluju lokalno. A njihovi prioriteti, dok su ideološki u skladu s globalnom džihadističkom ideologijom al-Qaide, njihove operacije i njihove mete i njihova srdžba su lokalne prirode".

Dodaje da su lokalne podružnice al-Qaide također nagrižene valom prosvjeda na Srednjem istoku. "U prosvjedima se iznose zahtjevi pragmatične, a ne ideološke prirode. Svi ti pokreti se ne pripisuju radikalizmu, ne pripisuju se al-Qaidi. Središnjica al-Qaide izgubila je privlačnost koju je imala prije nekoliko godina. Tako da na jedan način al-Zawahri, bez obzira na svu njegovu snagu, neće biti u stanju spasiti al-Qaidu".

Brian Fishman naglašava da je bin Laden imao karizmu, a njegove video-snimke bile su neodoljive njegovim pristašama, pune retoričkih i pjesničkih figura. Poput Fishmana i drugih analitičara, Emile Nakhleh kaže da je al-Zawahri blijeda imitacija svog prethodnika. "U posljednjem govoru koji je održao svojevrsnom nekrologu bin Ladenu, pokušao je imitirati bin Ladena recitirajući poeziju. U tom govoru al-Zawahiri je bio prilično krut. Kad bi bin Laden recitirao poeziju, arapsku poeziju, arapsku povijest, bio je vrlo uvjerljiv svojoj publici".

Bin Laden je podrijetlom iz Saudijske Arabije, a analitičari kažu da postoji napetost između Arapa u Perzijskom zaljevu – koji osiguravaju veći dio financiranja al-Qaide – i drugih džihadista. Brian Fishman kaže da je al-Zawahri za mnoge osoba koja izaziva podjele, bez obzira na njegovu bliskost s bin Ladenom. "On je vrsta čovjeka koja stalno poseže za nečim većim i to ne dobiva. To je ono što ga opterećuje. Uvijek je vidio sebe kao nekoga tko bi trebao biti vođa. Nije nužno bio koncentriran na sveukupnu organizaciju koliko na vlastite interese, bilo da je riječ o osobnim interesima ili koncentraciji na Egipat nauštrb drugih mjesta".

Međutim, analitičari kažu da je al-Zawahri dovoljno inteligentan da nauči iz pogrešaka al-Qaide. Godine 2005. godine upozorio je vođu al-Qaide u Iraku Abu Musaba al-Zarqavija da ne koristi pretjerano nasilje, rekavši da fotografije tijela s odrubljenim glavama potkopavaju podršku javnosti za džihad. Američke snage ubile su al-Zarqavija godine dana kasnije. Direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e u odlasku Leon Panetta prošli je tjedan izjavio u Kongresu da se procjenjuje kako se oko tisuću boraca al-Qaide još uvijek nalazi u Iraku.

XS
SM
MD
LG