Linkovi

Analitičari vjeruju da će se al-Qaida pokušati osvetiti za bin Ladenovu smrt


Osama bin Laden i drugi čovjek al-Qaide Ayman al-Zawahri
Osama bin Laden i drugi čovjek al-Qaide Ayman al-Zawahri

Analitičari kažu da je bin Laden posljednjih godina bio sveden na uglavnom simboličku ulogu u al-Qaidi, a suradničke organizacije diljem svijeta sad predstavljaju osnovnu prijetnju Amerikancima kod kuće i u inozemstvu

Američki dužnosnici i analitičari sigurnosnih prilika upozoravaju da će smrt Osame bin Ladena najvjerojatnije navesti al-Qaidu da pokuša izvršiti nasilna djela protiv američkih i drugih ciljeva.

Do likvidacije bin Ladena dolazi skoro cijelo desetljeće nakon katastrofalnih napada al-Qaide na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine. Ekipa američkih komandosa obavila je operaciju u mjestu Abbotabad, u Pakistanu, bogatijem kraju nedaleko glavnog grada Islamabada. Američko državno tajništvo odmah je izdalo građanima upozorenje za putovanja, u kojem se kaže da bi ovo ubojstvo moglo potaknuti na protu-američko nasilje.

Američki dužnosnici naglašavaju da bin Ladenova smrt neće okončati borbu protiv terorizma. Poslušajmo državnu tajnicu Hillary Clinton. "Kontinuirana suradnja bit će isto toliko važna u nadolazećim danima, jer čak kad obilježavamo ovaj ključni trenutak, ne smijemo zaboraviti da bitka za zaustavljanje al-Qaide i njenih terorističkih suradnika neće završiti sa smrću Osame bin Ladena".

Od napada 2001. godine mjere sigurnosti su znatno pojačane u vladinim zgradama i mnogim drugim lokacijama. Ministarstvo domovinske sigurnosti objavilo je priopćenje u kojem kaže kako neće izdati upozorenje zbog bin Ladenove smrti, ali se dodaje da ova agencija ostaje na visokom stupnju budnosti.

Putnici u washingtonskoj podzemnoj željeznici primjećuju veći broj uniformiranih policajaca na postajama. Na glavnom međunarodnom aerodromu u Los Angelesu dužnosnici kažu kako nisu primili nikakvu izravnu terorističku prijetnju kao rezultat bin Ladenove smrti, ali će nastaviti s pojačanim brojem policajaca i sigurnosnom zaštitom za putnike. Analitičar Robert Guttman predaje na Sveučilištu Johns Hopkins. "Nije gotovo. Mislim da će biti pojačana sigurnost diljem Sjedinjenih Država, a posebice u New Yorku, Washingtonu i Londonu".

Analitičari kažu da je bin Laden posljednjih godina bio sveden na uglavnom simboličku ulogu u al-Qaidi, a suradničke organizacije diljem svijeta sad predstavljaju osnovnu prijetnju Amerikancima kod kuće i u inozemstvu. Richard Weitz radi kao analitičar u Institutu Hudson. "Svi smo svjesni da će ispočetka biti teže jer nam prijeti neka vrsta odmazde, ukoliko to budu u stanju učiniti".

Predsjednik Barack Obama je izjavio da će bin Ladenova smrt učiniti svijet sigurnijim, ali je isto tako upozorio na budućnost. " Nema sumnje da će al-Qaida nastaviti s napadima protiv nas. Mi moramo i hoćemo biti budni kod kuće i u inozemstvu" - rekao je američki predsjednik.

Stručnjaci kažu iako su katastrofalni napadi poput onih od 11. rujna manje vjerojatni, sama prijetnja je mnogo složenija i raznovrsnija negoli u bilo koje drugo doba tijekom proteklih deset godina.

XS
SM
MD
LG