Linkovi

SAD: Krenuo i američki tv program Al Jazeere


Jedna od mogućih prednosti Al Jazzera America biće manji broj minuta za komercijalne, reklamne poruke. U jednom satu programa emitiraće se samo 6 minuta reklama.

Sinoć je iz studija u New Yorku emitirana prva informativna emisija televizijskog kanala Al Jazera. Završne pripreme počele su u januaru ove godine kupovinom televizijskog kanala Current čiji je jedan od osnivača i suvlasnika bio i bivši američki potpredsjednik Al Gore.

Voditelji Richelle Carey i Antonio Mora najavili su prvu emisiju vijesti Al Jazeere čiji će program zainteresirani gledatelji u Sjedinjenim Državama moći gledati na jednom od brojnih kanala kablovske mreže Comcast. Al Jazzera je sada tu, u američkom medijskom prostoru da, kako su najavili voditelji, informiše o onome što se dešava i kako se dešava.

Početak prve emisije popraćen je aplauzom velikog novinarskog, producentskog i saradničkog tima, a Ehab Al Shihabi, privremeni direktor Al Jazzera America, kako je zvaničan naziv tog programa, je u prvoj izjavi, pored ostalog, rekao:

"San je ostvaren. Uzbuđeni smo, bez riječi smo. Dijelim oduševljenje cijelog tima. Mislim da je ovo fantastičan poduhvat."

Američki ogranak Al Jazeere, procjenjuju medijski analitičari, očekuje težak uspon, s obzirom da tu televizijsku mrežu prate brojne kontroverze zbog, kako se smatra, izdašnog pokroviteljstva vlade naftom prebogatog Qatara.

"Želimo biti ozbiljan, analitičan program, temeljen na činjenicama i objektivan. Takav program je potreban mnogima. Al Jazzera je i glas onih čiji se glas ne čuje. Pokrivaćemo i nepokriveno...“ - takođe je istakao Al Shihabi.

Al Jazzera America će, kako obećava njen rukovodni tim, svojim informiranjem nastojati obuhvatiti sve dijelove Sjedinjenih Država. Planirano je skoro otvaranje biroa u Detroitu, New Orleansu i Nashvilleu.

Za sada će program američkog kanala Al Jazzere moći biti gledan u 49 miliona domaćinstava, što je nešto oko polovine gledanosti CNN u Sjedinjenim Državama. Al Shihabi vjeruje da će vrlo brzo Al Jazzera biti gledana u 75 miliona američkih domaćinstava i dodaje:

"Krenućemo sa ozbiljnim dokumentarnim emisijama, uvešćemo i jutarnje emisije, za nekoliko mjeseci ili godinu dana preselićemo u nove, stalne prostore...."

Jedna od mogućih prednosti Al Jazzera America biće manji broj minuta za komercijalne, reklamne poruke. U jednom satu programa emitiraće se samo 6 minuta reklama. Najveće američke televizjske mreže imaju u prosjeku 15, 16 minuta reklama po satu programa. Al Jazzera je spremna, barem u prvo vrijeme proizvodnje i emitiranja programa u Sjedinjenim Državema gubiti novac, da bi privukla što više gledatelja.
SAD: Krenuo i američki tv program Al Jazeere
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG