Linkovi

Svijet bez granica: Martin Luther King među Palestincima


Dokumentarac "San - Martin Luther King u Palestini" je filmski zapis o iskustvima članova hora Christian na Zapadnoj Obali i rad na postavci mjuzikla o Martinu Lutheru Kingu.

Članovi američkog gospel-hora Christian, scenarista afričkog porijekla Clayborne Carson i producentica i rediteljka Connie Field, Jevrejka, boravili su prije nekoliko godina duže vrijeme na Zapadnoj Obali gdje su sa grupom palestinskih glumaca radili na predstavi o Martinu Lutheru Kingu, lideru pokreta američkih crnaca za ostvarivanje punih građanskih prva i dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Ta neobična saradnja tema je dokumentarnog filma prikazanog na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Washingtonu.

Film nazvan "San - Martin Luther King u Palestini" prati boravak članova hora Christian među Palestincima na Zapadnoj Obali i rad na postavci mjuzikla o Martinu Lutheru Kingu na sceni Palestinskog nacionalnog teatra.

Ideja o tom pozorišnom projektu potekla je od scenariste Clayborna Carsona. Govoreći o tome on ističe:

"Dugo sam bio zaintrigiran predstavljanjem, uvođenjem lika i djela Martina Luthera Kinga u potpuno drugačiju kulturu i tradiciju. Martin Luther King je globalna ikona i htio sam vidjeti kako će priča o njemu odjeknuti među Palestincima."

Producentica i rediteljka Connie Field, Jevrejka, prvobitno je željela na filmsku traku zabilježiti samo rad na pripremanju predstave. Svoj rad okončala je mnogo vrijednijim ostvarenjem. O tome kaže:

"Bila sam privučena mogućnošću da pratim ono što će se dešavati kada se članovi hora, uglavnom Amerikanci afričkog porijeka, nađu po prvi put među Palestincima. Posebno zbog i među njima prisutnog mišljenja da su svi Palestinci teroristi. Htjela sam vidjeti i zabilježiti šta će se dešavati tokom kontakata i saradnje jednih i drugih. I od toga je nastala zaista dobra priča."

Turneja po Zapadnoj Obali za aktere mjuzikla o Martinu Lutheru Kingu, Amerikance i Palestince, kršćane i muslimane po vjeri, bila je sjajna prilika za razbijanje predrasuda dodaje rediteljka Connie Field:

"Imali su mogućnost da shavte da su i jedni i drugi potpuno drugačiji od onoga što su jedni o drugima mislili da jesu. To je zaista bilo divno."

Članovi hora posjetili su i izbjeglički kamp Jenin gdje su se susreli sa Julianom Mer-Khamisom, popularnim izraelsko-palestinskim glumcem, rediteljem i aktivistom. Mer-Khamis, osnivač i „Teatra Sloboda“ u kampu Jenin, žrtva je nasilja, svakodnevno prisutnog na palestinskim teritorijama. Maskirani napadač ubio ga je 4. aprila 2011. godine, na dan kada je Memphisu 1968. godine ubijen Martin Luther King.

Gospođa Field na kraju razgovora za Glas Amerike naglašava da je boravak na Zapadnoj obali bio iskustvo koje mijenja:

"Članovi hora neće biti glasnogovornici tog novog iskustva, ali sam sigurna da ih je boravak među Palestincima promijenio iznutra, i to vrlo mnogo."
Svijet bez granica: Martin Luther King među Palestincima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00
XS
SM
MD
LG