Linkovi

Vojni eksperti: NATO na putu da postane globalna vojna sila?


Generalni sekretar NATO-a, Brisel 15. februara, 2018.
Generalni sekretar NATO-a, Brisel 15. februara, 2018.

Pitajte bilo kojeg Evropljanina gdje počinje, a gdje prestaje NATO prostor, najverovatnije će reći od Lamanša do granice sa Rusijom.

Mnogi, međutim, zaboravljaju da među 29 članica NATO-a spadaju i SAD i Kanada, koje izlaze ne samo na Atlantik, već i na Pacifik, na čijem obodu je Amerika ne tako davno vodila nekoliko dugotrajnih ratova - korejski i vijetnamski, kao i sa Japanom tokom Drugog svjetskog rata.

Zapadni vojni eksperti smatraju da NATO treba da se proširi na Pacifik.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, više puta je izrazio zabrinutost zbog nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje, koja ugrožava kako regionalni, tako i svjetski poredak.

“Bezobzirno ponašanje Sjeverne Koreje predstavlja globalu prijetnju, koja zahtjeva globalni odgovor i naravno, to uključuje i NATO”, ističe Stoltenberg.

Beri Pavel iz Atlantskog savjeta slaže se sa najvišim civilnim liderom NATO-a da bi sjevernokorejske rakete mogle da dosegnu "ne samo do SAD, već i do Evrope i drugih mjesta".

Pavel, koji je obavljao najvišu funkciju u sektoru strategije odbrane u Nacionalnom savjetu za bezbjednost u sve tri posljednje američke adminstracije također upozorava:

​"Potrebni su jedinstvo i jaka partnerstva, koja se prostiru od Atlantika do Pacifika da mogla da se suprotstave, kako izgleda nuklearno naoružanoj Sjevernoj Koreji. Ranije se postavljalo pitanje da li će NATO da bude prisutan na Pacifiku, glavno pitanje sada je obrnuto, da li se Pacifik približava NATO-u?”

Dok je služio kao vrhovni komandant NATO-a, od 2003. do 2006. godine, general Džejms Džons je primao posjete ...

“... iz Australije, iz Pakistana, vjerovali ili ne, i iz drugih zemalja iz različitih dijelova svijeta koji su željeli da znaju više o NATO-u. Rekao bih to je budućnost NATO-a, ali nadam se da globalna težnja Zapadne alijanse nije preambiciozna. Ja bih počeo sa partnerstvima i prvo vidio kako to ide.”

NATO na Pacifiku, ima već četiri partnera - Australiju, Japan, Novi Zeland i Južnu Koreju. Australija i Novi Zeland su uputili veliki broj svojih vojnika da služe pod zastavom NATO-a u Avganistanu. Japan i Južna Koreja su dali veliki doprinos za rekonstrukciju i razvoj Avganistana.

Sve četiri zemlje učestvovale su u operacijama NATO-a u borbi protiv somalijskih pirata. I sve četiri su potpisale formalne sporazume o partnerstvu sa NATO-om.

Pored toga, stručnjaci predviđaju da će Tajland, Malezija i Singapur da se pridruže pomenutoj grupi zemalja.

Indija i Indonezija su takođe spremne da uspostave jake veze sa takvom bezbjedonosnom grupom.

U eri globalnih bezbjednosnih izazova, prirodno je da NATO proširuje svoj mandat, tvrdi bivši vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, koji je takođe obavljao dužnost Savjetnika za nacionalnu bezbjednost u Obaminoj administaciji:

"Sjevernoatlantski savez kao isključivo reaktivni savez za odbranu Evrope od Rusije postao je veoma skup poduhvat. Rusija, prije svega, nema snagu da savlada Evropu.”

Još od svog osnivanja 1949. NATO prilagođava svoju strategiju prema zahtjevima različitih perioda.

Tokom 50-tih godina prošlog vijeka, Savez je bio bedem protiv sovjetske prijetnje.

Tokom 60-ih i 70-tih godina, bio je politički instrument za popuštanje zategnutosti između Istoka i Zapada.

Tokom 90-ih godina, Savez je bio sredstvo za stabilizaciju istočne Evrope i centralne Azije, uključujući nove partnere i saveznike.

U 21. vijeku NATO se suočava sa globalizovanim prijetnjama što podrazumijeva i globalnu odbranu.

Dve trećine vojnog budžeta NATO-a obezbjeđuju SAD.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG