Linkovi

Ako pitate Trumpa i Bidena ko je religiozniji– obojica će odgovoriti - "ja sam"


Joe Biden i Donald Trump
Joe Biden i Donald Trump

Ako pitate američke predsjedničke kandidate ko je najreligiozniji – obojica će vam odgovoriti - "ja sam". Joe Biden i Donald Trump tvrde da im je religija jako važna, a u praksi se njihov odnos prema vjeri prilično razlikuje.

Za neke birače poput Treyja Mullinsa, miting Donalda Trumpa je kao odlazak u crkvu.

„Meni je vjerovanje u Krista veoma važno. I znam da postoji lider, Donald Trump, koji je već bio predsjednik i uradio sjajan posao dok je bio na funkciji, znam da će se vratiti i ponovo uspostaviti te vrijednosti, da će vratiti pobožnost u Bijelu kuću i u ovu zemlju”, kaže ovaj Trumpov pristalica.

Komentari bivšeg predsjednika o religiji dopadaju se evangelistima i konzervativnim hrišćanima.

„Majica sa natpisom 'Bog, oružje i Trump' je jedna od najprodavanijih, i tako već zadnje dvije-tri godine”, kaže prodavac suvenira Thomas Isbell.

Ali, Trump je daleko od tipičnog konzervativnog kršćanina.

Bivši predsjednik se dvaput razvodio i trenutno mu se sudi za krivično djelo falsifikovanja dokumenata, kojim je htio da prikrije isplatu novca porno glumici, sa kojom je navodno imao seks.

Robert P. Jones sa Instituta za istraživanje religije smatra da Trump koristi upravo taj sudski proces kako bi se poredio sa Isusom – za kojeg kršćani vjeruju da je stradao zbog grijehova drugih.

„Trump je zapravo upotrebljavao slične fraze, čuli smo ga da kaže - 'Optužen sam zbog vas'”, kaže on.

Trump ne ide redovno u crkvu, ali na svojoj društvenoj mreži Truth Social reklamira Bibliju na rasprodaji.

Istraživanje AP-a pokazalo je da je 8 od 10 evangelista bijelaca na prošlim izborima glasalo za Trumpa. Istraživanje Pew centra od ove godine pokazuje da protestanti crnci preferiraju Bidena.

Predsjednik Joe Biden je redovan na misama u katoličkoj crkvi subotom ili nedjeljom, i to obično u Delawareu gdje ima kuću, ili u Georgetownu ako je u Washingtonu. Njegove pristalice se sa tim identifikuju.

„On je išao u mušku katoličku školu i ozbiljno shvata katoličanstvo. Jednostavno, govorimo istim jezikom”, kaže Peter Sullivan, volonter u Bidenovoj kampanji.

Biden i njegova supruga sastali su se sa papom u Vatikanu 2021. Papa Franjo je tada rekao Bidenu, inače drugom američkom predsjedniku koji je katolik, da može da nastavi da se pričešćuje – uprkos njegovoj politici prema abortusu.

Bidenov stav o pravu na abortus komplikuje situaciju kod nekih katolika. Zapravo, istraživanje sa prošlih izbora govori da su katolici podijeljeni između Trumpa i Bidena 50-50.

„Za mene je pitanje abortusa broj jedan. Odvratno je gledati kako se Biden izjašnjava kao katolik, a ne štiti prava nerođenih pripadnika našeg naroda”, smatra Aura Strietmann.

Kada govori o religiji, Biden obično pominje inkluziju.

„Univerzalna je poruka ljubavi, nade i radosti, bez obzira na to da li ste kršćanin, jevrejin, hindu, musliman, budista ili pripadnik neke druge vjere, ili uopšte niste vjernik. Ta poruka je upućena svim ljudskim bićima na zemlji, koja brinu jedna o drugima”, kaže ona.

Biden svoju vjeru praktikuje tradicionalno, dok Trump poručuje da je bog prisutan u njegovom životu.

XS
SM
MD
LG