Linkovi

Akcija Bosfor: Krijumčari naplaćivali tri do pet hiljada eura za prebacivanje migranata


U međunarodnoj operativnoj akciji “Bosfor” razbijena je kriminalna grupa koja se bavila krijumčarenjem migranata sa područja Turske u zemlje Evropske Unije (EU). U akciji su uhapšena četiri državljana Bosne i Hercegovine (BiH) te dva državljana Turske.

Ukupno je lišeno slobode oko 60 osoba koje su kao dio kriminalne grupe djelovali u devet evropskih zemalja.

“Ova akcija je predstavlja nastavak kontinuirane suradnje dvije policijske agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske (MUP HR) i Granične policije BiH (GPBiH), koja se intenzivno odvija u zadnjih desetak godina”, kaže Semir Pašanbegović, načelnik Centralnog istražnog ureda Granične policije BiH.

Krijumčari su, kako je rečeno iz granične policije BiH, u Turskoj vrbovali ljude, a u posljednjih pola godine, ova grupa je odgovorna za ilegalan ulazak oko 100 migranata sa područja Turske u BiH.

“Karakteristika ovog organizovanog oblika krijumčarenja jeste da su predmeti krijumčarenja bile osobe, kako pojedinci, tako i cijele porodice”, kaže Adnan Kosovac, šef Odsjeka za krim i obavještajne, analitičke i poslove analize rizika Centralnog istražnog ureda GPBiH.

Adnan Kosovac
Adnan Kosovac

On je istakao da je put migranata iz Turske prema odredišnim zemljama u EU trajao desetak dana, zavisno od komunikacije organizatora.

Krijumčari su uglavnom prebacivali migrante u BiH preko granica sa Srbijom i Crnom Gorom, ali u nekim slučajevima, iskorišten je bezvizni režim koji BiH ima sa Turskom, tako da je određeni broj migranata legalno ušao u BiH, rečeno je iz Granične policije.

Za usluge prebacivanja migranata preko granica nekoliko balkanskih zemalja do konačnog odredišta, krijumčari su naplaćivali i po nekoliko hiljada eura.

“Cijena prebacivanja ilegalnih migranata bila je između tri do pet hiljada eura po osobi, zavisno od rute kojom su dolazili, odnosno od načina prebacivanja”, kaže Adnan Kosovac.

Dodao je da je dio migranata vraćen u Tursku, dok se drugi nalazi u Hrvatskoj gdje su zatražili azil.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG