Linkovi

AKCIJA VOLAN: Opsežna akcija protiv automafije u BiH


SIPA je u nastavku akcije uhapsila 6 osoba koje su se bavile krađom skupocjenih automobila
SIPA je u nastavku akcije uhapsila 6 osoba koje su se bavile krađom skupocjenih automobila

U Bosni i Hercegovini (BiH) sprovdene su odvojene akcije protiv automafije i prevara prilikom uvoza automobila. Tužilaštvo BiH navodi da je riječ o najvećoj akciji protiv automafije koja je ukrali više od 100 automobila.

U nastavku akcije Volan, Državna agencija za istrage i zaštitu je uhapsila je šest osoba osumnjičenih povezanih sa krađom automobila. Prema prikupljenim dokazima, sumnja se da su uhapšeni unazad sedam godina ukrali više od 100 automobila u BiH upotrebom sofisticiranje opreme. Vrijednost automobila je više miliona konvertibilnih maraka (KM).

Četiri kriminalne grupe

Istragom je utvđeno je grupa automobile nakon krađe skrivala na različite lokacija, a zatim automobila ili dijelove prodavali na u Srbiji, Hrvatskoj, Crni Gori i šire. Automobili cijeloviti ili u dijelovima su prodavani i u BiH, a iznudom su vršili povrat automobila za novac.

Iz Tužilaštva BiH pod čijim nadzorom se provodi istraga kažu je kriminalna grupa krala automobile na području Sarajeva, Tuzle, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.

Navode da je ova akcija do sada obuhvatila 19 osoba, a od ranije devet se nalazi u pritvoru. Tužilaštvo BiH navodi da je riječ o četiri organizovane kriminalne grupe. U akciji Volan ostvarena je saradnja između policijskih i sigurnosnih agencija iz BiH, Srbije i Hrvatske.

„Akcija Volan do sada je najopsežnija akcija u borbi protiv automafije u BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Program Vlade SAD-a

Jedan od 49 oduzetih automobila (Foto: UIO)
Jedan od 49 oduzetih automobila (Foto: UIO)

​U odvojenoj akciji, službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) oduzeli su 49 automobila koji su iz Evropske unije prokrijumčareni u BiH i prodavani bez izmirenih dadžbina.

„U aktivnostima na terenu utvrđeno je da su se vozila uvozila privremeno u BiH na stranim tablicama, koje su skidane i vraćane u inostranstvo, dok su vozila ostajala u BiH, te najčešće prodavana u dijelovima”, obrazlažu u UIO.

Kontrolisali su prodaju automobila u Sarajevu, Vitezu i Kiseljaku. Prilikom provjera brojeva šasija i drugih dijelova korištena je oprema, kao i obuka koja je prethodno dobivena i stečena putem programa EXBS koji je podržala Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG