Linkovi

Petoro ubijenih, 8 ranjenih u pucnjavi na aerodromu na Floridi


APTOPIX Airport Shooting Florida
APTOPIX Airport Shooting Florida

Americke vlasti su potvrdile da je 5 osoba smrtno stradalo, a osmoro ih je teze ranjeno, kada je naoruzani napadac otvorio vatru na aerodromu Fort Lauderdale, savezna drzava Florida. Napadac je uhapsen, iako se i dalje ne govori o njegovom identitetu ili motivu.

Vatra je otvorena na putnike na Terminalu 2 gdje se preuzima prtljag.

Senator savezne drzave Florida Bill Nelson je izjavio novinarima da je uz osumnjicenika za napad pronadjena vojna identifikaciona karta s imenom IEsteban Santiago , a kasnije je potvrdjeno da identifikacioni dokumenat zaista i pripada uhapseniku. Po dosadasnjem podacima, ovaj mladic sepridruzio Nacionalnoj gardi 2011. godine, ali je prema vojnim izvjestajima, razrijesen vojne duznosti zbog, kako se navodi, nezadovoljavajuce preformanse.

Napadac je i sam bio putnik na letu iz Kanade, a oruzje mu je bilo u prtljagu. Za oruzje je imao dozvolu i uredno ga prijavio pri predaji prtljaga, po zakonu. Medjutim, kada je pokupio svoj prtljag na aerodromu u Floridi , navodi se da je otisao u toalet, gdje je iz prtljaga izvadio oruzje, a potom se vratio medju putnike i poceo pucati.

Svjedoci su izjavili za mrezu ABC News da je napadac uzvikivao Ja Nisam Jevrej!, a prema nekim drugim izvjescima se navodi da je bio odjeven u majicu sa slikom/logom filma Star Wars. oko 7 sati po istocno americkom vremenu su neki americki mediji javili da se uhapseni prije nekoliko mjeseci obratio FBI rekavsi kako cuje glasove, od kojih mu neki govore da se pridruzi ISIL-u . Nakon toga je, navodno, bilo i psihijatriski lijecen neko vrijeme.

XS
SM
MD
LG