Linkovi

Ubica sa aerodroma na Floridi psihijatrijski lijecen


This booking photo provided by the Broward Sheriff's Office shows suspect Esteban Ruiz Santiago, 26, Jan. 7, 2017, in Fort Lauderdale, Fla.
This booking photo provided by the Broward Sheriff's Office shows suspect Esteban Ruiz Santiago, 26, Jan. 7, 2017, in Fort Lauderdale, Fla.

Americke vlasti su potvrdile da je 5 osoba smrtno stradalo, a osmoro ih je teze ranjeno, kada je naoruzani napadac otvorio vatru na aerodromu Fort Lauderdale, savezna drzava Florida. Napadac je 26-godisnji Esteban Santiago, bivsi pripadnik Nacionalne garde Sjedinjenih Drzava.

Vatra je otvorena na putnike na Terminalu 2 gdje se preuzima prtljag. Po dosadasnjem podacima, ovaj mladic se pridruzio Nacionalnoj gardi 2011. godine, ali je prema vojnim izvjestajima, razrijesen vojne duznosti zbog, kako se navodi, nezadovoljavajuce preformanse i nemogucnosti da duznost i obavlja.

Napadac je i sam bio putnik na letu iz Kanade, a oruzje mu je bilo u prtljagu. Za oruzje je imao dozvolu i uredno ga prijavio pri predaji prtljaga, po zakonu. Medjutim, kada je pokupio svoj prtljag na aerodromu u Floridi , navodi se da je otisao u toalet, gdje je iz prtljaga izvadio oruzje, a potom se vratio medju putnike i poceo pucati.

Svjedoci su izjavili za mrezu ABC News da je napadac uzvikivao Ja Nisam Jevrej!, a prema nekim drugim izvjescima se navodi da je bio odjeven u majicu sa slikom/logom filma Star Wars. Saznaje se da se napadac prije nekoliko mjeseci obratio FBI rekavsi kako cuje glasove, od kojih mu neki govore da se pridruzi ISIL-u . Nakon toga je podvrgnut, dobrovoljno, psihijatrijskom lijecenju, sto je potvrdio i njegov brat.

Aerodrom je ponovno jutros otvoren.

XS
SM
MD
LG