Linkovi

Ubica sa aerodroma na Floridi psihijatrijski lijecen

  • VOA

This booking photo provided by the Broward Sheriff's Office shows suspect Esteban Ruiz Santiago, 26, Jan. 7, 2017, in Fort Lauderdale, Fla.

Americke vlasti su potvrdile da je 5 osoba smrtno stradalo, a osmoro ih je teze ranjeno, kada je naoruzani napadac otvorio vatru na aerodromu Fort Lauderdale, savezna drzava Florida. Napadac je 26-godisnji Esteban Santiago, bivsi pripadnik Nacionalne garde Sjedinjenih Drzava.

Vatra je otvorena na putnike na Terminalu 2 gdje se preuzima prtljag. Po dosadasnjem podacima, ovaj mladic se pridruzio Nacionalnoj gardi 2011. godine, ali je prema vojnim izvjestajima, razrijesen vojne duznosti zbog, kako se navodi, nezadovoljavajuce preformanse i nemogucnosti da duznost i obavlja.

Napadac je i sam bio putnik na letu iz Kanade, a oruzje mu je bilo u prtljagu. Za oruzje je imao dozvolu i uredno ga prijavio pri predaji prtljaga, po zakonu. Medjutim, kada je pokupio svoj prtljag na aerodromu u Floridi , navodi se da je otisao u toalet, gdje je iz prtljaga izvadio oruzje, a potom se vratio medju putnike i poceo pucati.

Svjedoci su izjavili za mrezu ABC News da je napadac uzvikivao Ja Nisam Jevrej!, a prema nekim drugim izvjescima se navodi da je bio odjeven u majicu sa slikom/logom filma Star Wars. Saznaje se da se napadac prije nekoliko mjeseci obratio FBI rekavsi kako cuje glasove, od kojih mu neki govore da se pridruzi ISIL-u . Nakon toga je podvrgnut, dobrovoljno, psihijatrijskom lijecenju, sto je potvrdio i njegov brat.

Aerodrom je ponovno jutros otvoren.

XS
SM
MD
LG