Linkovi

Nakon dvije sušne godine, avio-industrija spremna za polijetanje


Nakon dvije sušne godine, avio-industrija spremna za polijetanje
Nakon dvije sušne godine, avio-industrija spremna za polijetanje

Međunarodna udruga avio prijevoznika, koja okuplja 230 avio kompanije, predviđa da će putnički promet u 2010. porasti za 6 posto, a da će teretni promet porasti za dvocifreni postotak

Američki proizvođač zrakoplova Boeing povećava proizvodnju velikih putničkih aviona da bi zadovoljio povećanu potražnju. Avio kompanije oporavljaju se od recesije a stručnjaci misle da će tijekom 2010. potražnja rasti nakon opadanja u 2008. i 2009.godini. No konzultanti za pitanja avijacije tvrde da je optimizam možda preuranjen.

Nakon što su prošle godine bili u gubitku od skoro deset milijardi dolara, avio industrija se sprema na polijetanje. Medjunarodna udruga avio prijevoznika, koja okuplja 230 avio kompanija diljem svijeta predvidja da ce putnički promet tijekom 2010. porasti za 6 posto, a da će teretni promet porasti za dvocifreni postotak. U očekivanju toga američki Boeing poveća svoju proizvodnju jumbo jetova.

To također znači i više posla za tvrtku Spirit Aerosystems koja pravi spremišta za gorivo za novi Boeingov model - Dreamliner 787. Harold Leslie vodi odjel za ugradnju u toj tvrtci i kaže: "Od početka godine smo uposlili više ljudi. Stalno ih upošljavamo što je dobro za ekonomiju, dobro za našu tvrtku, dobro za sve."

No nisu svi bas uvjereni u to. Avijacijski konzultant Richard Aboulafia kaže da se čini da je putovanje zrakoplovima u porastu, no da je potražnja za kartama prve klase i dalje slaba te da su bruto prihodi aviokompanija ispod najviše razine postignute 2008.godine: "Došlo je do oporavka u odnosu na strašni pad u 2008. i 2009., no još uvijek smo ispod razine na kojoj smo bili prije početka krize. Obzirom da je proizvodnja aviona na rekordnom nivou, imamo prilično opasan problem prevelikih kapaciteta."

Za recesije mnoge avio kompanije su otkazale narudžbe novih aviona ili su sa smanjenjem potražnje prestale s korištenjem starih. Iako se svjetska ekonomija počela oporavljati, neki analitičari brinu da bi ponovo moglo doći do zastoja. Boeing planira ubrzati proizvodnju svojih jumbo jetova modela 777 i 747, a Airbus će povećati proizvodnju aviona s jednim prolazom izmedju sjedala s 34 na 36 mjesečno.

XS
SM
MD
LG