Linkovi

Air Force One: Replika predsjedničkog aviona, na kojem se odvija istorija, izložena publici


Air Force One je avion koji predsjednika Sjedinjenih država prevozi   širom svijeta, gdje god da ga obaveze vode. Da li ste se ikada zapitali kako on izgleda iznutra?  Šta predsjednik na njemu jede i ko mu sve pomaže tokom leta?  Novinarka Glasa Amerike Nastassia Jimen nas vodi unutar kabine predsjedničkog aviona.

Za neke, avion je samo prevozno sredstvo, ali za američkog predsjednika Air Force One je također ured i drugi dom. Sada će javnost imati priliku da ga izbliza vidi i da zaviri unutar replike Air Force One. Avion će biti izložen u nacionalnoj luci kod Washingtona. A ono što se može vidjeti je: prednji dio aviona u kojem se nalaze predsjedničke odaje - spavaća soba, konferencijska sala i ured. Uz to se nalazi prostor za predsjedničko osoblje, i tajnu službu, goste i novinare. Stjuardi koji su decenijama letili na aviou Air Force One kažu da njihov posao nije uvijek lak. Howie Franklin, koj je radio za Air Force One 30 godina, sjeća se jednog napetog trenutka tokom leta sa predsjednikom Clintonom.

Morao sam ga probuditi, a spavao je samo 2 i po sata. Ušao sam i prišao krevetu, nageo se nad njega i on se pomjerio, i opet sam se malo više nageo, i na kraju sam rekao: Ovo zaista ne volim raditi. A predsjednik je odgovorio: Pa nemoj onda ni raditi. To je bila direktna naredba predsjednika Sjedinjenih država, sjeća se Franklin.

Stjuardi imaju brojne takve priče i fascinantne anegdote vezane za američke predsjednike. Predsjednik George HW Bush, koji je obavljao tu funkciju 1989 - 1993, nije volio da jede jednu vrstu povrća i stjuardi su to znali.

Predsjednik Bush je uglavnom jeo regularno, i nije imao neke specifične zahtjeve po pitanju jela. Ali jedina stvar koju nije volio su brokule, te smo morali osigurati da mu to ne serviramo, kaže Henry Brown.

Becky Schultz je bila prva žena član posade na Air force one. Predsjednik Ronald Regan, koji je bio predsjednik 1981-1989 je učinio da se Becky na avionu osjeća kao kod kuće.

Sjećam se svoje zvanične fotografije sa predsjednikom Reganom kada sam bila uposlena. Znajući da sam bila prva žena koje je uposlena kao dio posade, on me zagrlio, uvijek je volio pričati gestikulirajući rukama, i rekao: Znaš Beck, svi oblačimo hlače na isti način--jednu po jednu nogavicu. Kako je to izvanredan način da se predstavim posadi.

Ali na avionu Air Force One dolazilo je i do veoma ozbiljnih trenutaka. Bilo je to mjesto istorijskog trenutka u novembru 1963. Nakon što je predsjednik John F. Kennedy ubijen, potpredsjednik Lyndon Johnson je predsjedničku zakletvu položio na samom avionu. Vjeruje se da je predsjednički avion dobio specijalno ime tokom ere Eisenhowera, kada mu je ime dao jedan oprezni pilot koji se bojao da bi se taj avion mogao pomiješati sa drugima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG