Linkovi

Međunarodna konferencija o AIDS-u: Optimizam i sudržanost


Jedan od najvećih prodora u preveniranju infekcije virusom HIV je pilula nazvana Truvada farmaceutske kompanije Gilead.

Posljednjih godina postignuti su značajni uspjesi u prevenciji širenja virusa HIV, uzročnika AIDS-a. Taj napredak došao je u fazu da na Međunarodnoj konferenciji o AIDS-a koja se održava u Melburnu u Australiji brojni učesnici govore o realnoj mogućnosti sprečavanja širenja virusa HIV, što bi bio jedan od najznačajnijih uspjeha u dosadašnjim naporima da se nađe lijek za najvećeg ubicu savremenog doba.

O novim uspjesima i pojačanom optimizmu svih učesnika na 20-oj po redu međunarodnoj konferenciji o AIDS-u, predstavnik agencije Ujedinjenih naroda za liječenje od AIDS-a i prevenciju širenja virusa HIV doktor Luis Loures kaže:

"Sada znamo kojim i kakvim tretmanima zaraženih i oboljelih možemo spašavati živote. Ti tretmani mogu biti glavna poluga sprečavanja širenja AIDS-a. Više nema sumnji da, počinjući te tretmane u ranoj fazi, možemo ostvariti ključnu ulogu u eliminiranju epidemije AIDS-a."

Jedan od najvećih prodora u preveniranju infekcije virusom HIV je pilula nazvana Truvada farmaceutske kompanije Gilead. U studiji objavljenoj u medicinskom magazinu Lancet ističe se da je uspješnost djelovanja te pilule na sprečavanju prenošenja virusa na drugu osobu čak 75 odsto.

James Rooney, predstavnik kompanije Gilead, kaže:

"U strategiji liječenja i preveniranja širenja infekcije koristili smo mnoge lijekove. Sada idemo direktno - dajemo pilule osobama visokog rizika da budu zaražene."

Aktivista u borbi protiv AIDS-a Gus Cairns je sudržan. On podsjeća da mnogi ljudi, iako svjesni rizika od moguće infekcije, ne žele uzimati lijekove preventivno i dodaje:

"Još je rano za slavlje. Pilula Truvada neće tako brzo biti široko dostupna. Nena upotreba neće biti nagla revolucija. Biće još dugo ljudi kojima neće biti dostupna."

Subsaharski region je područje sa najviše oboljelih od AIDS-a i zaraženih virusom HIV. Južna Afrika, kao država, ima u svijetu, proporcionalno broju stanovnika, najveći broj zaraženih smrtonosnim virusom - čak 6 miliona osoba.

Poruka Briana Kanyembe, eksperta za AIDS pri Fondaciji Desmond Tutu je vrlo kratka:

"Učinimo novu pilulu dostupnu svima. Razgovarajmo o tome sada."

Na ovogodišnjoj Međunarodna konferencija o AIDS-u u Melburno će se govoriti, kao i na prethodnim, o svim aspketima epidemije AIDS-a.... od medicinskih do socijalnih. Ipak, zajedničko svim učesnicima je jedno - definirati nove korake koji će još brže voditi eliminiranju tog oboljenja.

Međunarodna konferencija o AIDS-u: Optimizam i sudržanost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG