Linkovi

Lijekovi protiv AIDS-a značajno smanjuju rizik zaraze HIV-om


Medicinska sestra priprema pacijenta zaraženog HIV-om za terapiju novim lijekovima u Bankoku
Medicinska sestra priprema pacijenta zaraženog HIV-om za terapiju novim lijekovima u Bankoku

Znanstvenici, međutim, kažu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se nova otkrića potvrdila i kod populacije s visokim rizikom zaraze

Znanstvenici su ovaj tjedna objavili rezultate novog istraživanja u kojem se jedan lijek pokazao učinkovitim u sprječavanju zaraze virusom HIV-a kod homoseksualaca. Ovo je istraživanje jedno od nekoliko novih postignuća u liječenju i prevenciji HIV-a, virusa koji uzrokuje AIDS.

Doktor Anthony Fauci, koji je 26 godina direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, kaže da je ostalo još dosta posla iako se istraživanje kreće u pravom smjeru. On dodaje da u svijetu vlada ozbiljna pandemija ove bolesti, no da je 2010. bila vrlo obećavajuća. Naime, provedena su dva odvojena istraživanja o metodama preventivnog liječenja ove bolesti. Jedno od njih uključivalo je dvije i pol tisuće homoseksualaca u dijelovima Latinske Amerike, Južne Afrike, Tajlanda i Sjedinjenih Država. Jedna je skupina primala placebo, dok je drugoj skupini dana kombinacija dva postojeća anti-retrovirusna lijeka, spojena u jedan, pod nazivom Truvada.

Doktor Fauci kaže da su rezultati bili izvanredni u skupini koja je primala taj lijek. "Došlo je do smanjenja rizika od zaraze HIV-om od 44 posto. No, što je još i važnije, za one koji su lijek uzimali barem 90 posto propisanih dana, za trajanja ovog istraživanja, zabilježeno je smanjenje rizika od čak 73 posto, što su zaista odličnih rezultati".

U jednom drugom istraživanju, žene u Južnoj Africi koristile su vaginalni gel koji je sadržavao jedan posto lijeka protiv HIV-a zvanog Tenofovir. Doktor Fauci kaže da je i ovo istraživanje pokazalo rezultate u sprječavanju rizika od infekcije. "Učinkovitost ovog tretmana bila je oko 39 posto, što nije tako puno, no i dalje je značajan rezultat. Nadamo se da ćemo poboljšati te rezultate, naročito ako se žene bude strože pridržavale propisanih uputa o korištenju".

Znanstvenici već godinama neuspješno pokušavaju proizvesti učinkovito cjepivo protiv virusa HIV-a. Doktor Fauci kaže da postoje i prilično ohrabrujući rezultati jednog testiranja cjepiva na Tajlandu, no da su potrebna dodatna istraživanja. Nova kombinacija lijekova, napredak na pronalaženju cjepiva, preventivne metode, te klinička istraživanja predstavljaju dobar napredak, kaže on, no ništa nije toliko učinkovito, kao korištenje kondoma, smanjenje broja seksualnih partnera, te promjene seksualnog ponašanja.

XS
SM
MD
LG