Linkovi

Ahmedinedžad za privremenog ministra vanjskih poslova postavio čelnika iranske agencije za atomsku energiju


Smijenjen iranski ministar vanjskih poslova Manoucher Mottaki (file photo)

Iako nema objašnjenja za ovaj iznenađujući potez Mahmuda Ahmedinedžada, vjeruje se da je Ali Akbar Salehi bliži iranskom predsjedniku i da je, poput Mottakija, gorljivi zagovornik iranskog prava na nuklearnu energiju

Iranski mediji javljaju da je predsjednik Mahmud Ahmedinedžad smijenio s dužnosti ministra vanjskih poslova Manouchera Mottakija. Njegova privremena zamjena je čelnik iranske agencije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi i glavna pokretačka snaga iza iranskog nuklearnog programa koji je doveo Iran u sukob s većim dijelom svijeta.

Iranski ministar vanjskih poslova Manoucher Mottaki smijenjen je samo tjedan dana nakon što je Iran pristao u razgovoru sa svjetskim silama na daljnje pregovore o svom spornom nuklearnom programu. Predsjednik Ahmedinedžad ponudio je zahvalnost za Mottakijev rad, ali nije ponudio objašnjenje za ovaj iznenađujući potez.

Njegova privremena zamjena Ali Akbar Salehi, vjeruje se, osobno je bliži predsjedniku i da je, poput Mottakija, gorljivi zagovornik iranskog prava na nuklearnu energiju. Iranska vlada ustraje u tome da njen atomski program ima strogo civilnu namjenu, međutim, Ujedinjeni narodi su opetovano uvodili sankcije protiv Teherana zato što nije otkrivao informacije koje bi mogle dokazati da u tom radu nema vojne komponente. Iranski web sajtovi spekuliraju da je Mottaki smijenjen jer je bio odveć umjeren oko nukelarnog pitanja. Međutim, profesor iranske povijesti Ali Ansari, sa Sveučilišta St. Andrews u Škotskoj, kaže da će ta promjena imati vrlo malo trenutačnog efekta na međunarodnom planu.

ANSARI ACT: "I do not think…."

VOICE MALE: Ne mislim da će doći do neke značajne promjene oko nuklearnog pitanja iz jednostavnog razloga da se ne odigrava ništa veliko. Mislim da to više pokazuje sporove unutar sistema, a ne izvan njega, da se tako izrazim. Vjerujem da to odražava više podjelu mišljenja i osobne sukobe unutar sistema.

NARRATOR: Unutrašnje funkcioniranje iranske vlade daleko je od transparentnog, što dovodi do suvremene verzije "promatranja Kremlja" iz sovjetskog doba kako bi se utvrdilo tko je u milosti a tko u nemilosti. Većina analitičara je koncentrirana na navodne napetosti između predsjednika Ahmedinedžada i vrhovnog vjerskog vođe ajatolaha Alija Hamneija. Poslušajmo još jednom profesora Ansarija.

ANSARI ACT: "Ahmedinejad wanted to have …"

VOICE MALE: Ahmedinedžad je htio imati veću kontrolu nad vanjskopolitičkim odlukama i bio je vrlo nestrpljiv da imenuje svog posebnog izaslanika za vanjsku politiku. I ovo je u biti bio sukob s Mottakijem oko toga. Mottaki je osjećao da bi vanjska politika trebala biti njegova odgovornost. Mislim da je ima bliske veze s vrhovnim vjerskim vođom i da je vjerovao da će ga on podržati oko toga.

NARRATOR: Vršitelj dužnosti ministra, uz to što je blizak Ahmedinedžadu, služio je kao vladin savjetnik za nuklearna pitanja, a prošle godine je imenovan čelnikom Organizacije za atomsku energiju. Doktorsku disertaciju obranio je na uglednom američkom sveučilištu Massachusetts Institute of Technology prije islamske revolucije. U vrijeme ove smjene ministar vanjskih poslova u odlasku Mottaki, karijerni diplomat i ministar od 2005. godine, nalazio se u službenom posjetu Senegalu.(žc)

XS
SM
MD
LG