Linkovi

Agens Orange još uvijek prisutan u Vijetnamu


Sjedinjene Države povukle su se iz Vijetnama prije 35 godina, a diplomatske odnose s tom zemljom uspostavile su prije 15 godina. No, posljedice rata u Vijetnamu osjećaju se i danas, poglavito u obliku vrlo otrovnih kemikalija koje je američka vojska koristila kako bi uništila gustu vegetaciju u pokušaju svladavanja neprijateljskih boraca

Sjedinjene Države povukle su se iz Vijetnama prije 35 godina, a diplomatske odnose s tom zemljom uspostavile su prije 15 godina. No, posljedice rata u Vijetnamu osjećaju se i danas, poglavito u obliku vrlo otrovnih kemikalija koje je američka vojska koristila kako bi uništila gustu vegetaciju u pokušaju svladavanja neprijateljskih boraca.

Agens Orange kodno je ime za jednu od kemikalija koju je američka vojska koristila u Vijetnamskom ratu. Ime je dobila po narančastim prugama na bačvama u kojima je kemikalija dopremana. Procjenjuje se da je oko 45 milijuna litara agensa Orange rasprskano iznad dijelova Vijetnama, Laosa i Kambodže. Američko multi-vjersko izaslanstvo nedavno se vratilo iz Vijetnama. Rabin Steve Gutow predsjednik je i izvršni direktor Židovskog vijeća za javna pitanja. On je bio iznenađen još uvijek prisutnim posljedicama spomenute kemikalije:

"Teško mi se bilo suočiti s posljedicama agensa Orange i dioksina. Raspoloženje je otežavala i činjenica da smo mi na neki način pridonijeli tome. Kao čovjek koji vjeruje da je Amerika dobra zemlja u svjetskim razmjerima, ono što sam vidio duboko me uznemirilo."

Američki Kongres odobrio je tri milijuna dolara 2007., 2009. i 2010. godine za nošenje s posljedicama rasprskavanja agensa Orange i dioksina u Vijetnamu. Novčana sredstva dolaze i od Forda te drugih američkih zaklada, agencija Ujedinjenih naroda i drugih vlada. Do sad je prikupljeno oko 30 milijuna dolara. No pastor Caroll Baltimore Sr., predsjednik organizacije Nacionalna baptistička konvencija, kaže da više mora biti učinjeno:

"Pričinjena šteta je dugoročna, a na mjestima na kojima je bačeno najviše herbicidnih kemikalija, na primjer u Da Nangu, na zemlji ne raste nikakva vegetacija."

Rimokatolička časna sestra Maureen Fielder, kaže da je situacija iznenađujuće loša nakon tri desetljeća od bacanja kemikalija u Vijetnamu:

"Najača prisutnost agensa Orange bila je u Da Nangu, u bivšoj bazi zračnih snaga, gdje je kemikalija bila uskladištena i gdje je se dosta prolilo. Ono što me je najviše iznenadilo nakon 35 godina je to da tlo još uvijek smrdi po toj kemikaliji. To pokazuje koliko je snažan i otrovan taj agens."

Američko multi-religijsko izaslanstvo vidjelo je i što su agens Orange i dioksin učinili nekoj vijetnamskoj djeci koja se moraju nositi s deformacijama i psihološkim poteškoćama. Časna sestra Maureen Fielder.

"To je jedan od najpodmuklijih učinaka tih kemikalija. Oni se prenose putem gena na nove generacije. Nitko ne zna koliko će generacija biti zahvaćeno."

Posljedice kemikalija mogu se vidjeti premda nije uspostavljena izravna i nedvojbena veza između njih i zdravstvenih problema tamošnjeg stanovništva. U međuvremenu, uspostavljen je dijalog između uglednih osoba, znanstvenika i političara u Sjedinjenim Državama i Vijetnamu koji rade na nošenju s nekim od posljedica uporabe agensa Orange i dioksina.

XS
SM
MD
LG