Linkovi

Agencija UN: Sjeverna Koreja ponovo aktivirala nuklearni reaktor


Logo Međunarodne agencije za atomsku energiju
Logo Međunarodne agencije za atomsku energiju

Međunarodna agencija za atomsku energiju UN navela je u godišnjem izvještaju da djeluje da je Sjeverna Koreja ponovo aktivirala nuklearni reaktor.

Agencija UN nije imala direktan pristup Pjongjangu otkako su njeni ispektori izbačeni iz zemlje 2009, a poslije pritisaka novi nuklearni test je izveden 2017.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) sada posmatra razvoj nuklearnog programa u Pjongjangu preko satelita.

"Nije bilo znakova da reaktor radi od decembra 2018. do jula 2021. Tada smo uočili da se odatle ispušta hladna voda, što ukazuje da reaktor radi", navedeno je u izvještaju. Nuklearni reaktor se nalazi u Jongbjonu.

IAEA je u junu saopštila da se u Jongbjonu razdvaja plutonijum od goriva koje se može koristiti za nuklearno oružje.

"Neko vrijeme" bilo je naznaka da ono za šta se sumnja da je postrojenje za obogaćivanje uranijuma u Jongbjonu nije radilo, navodi se. Takođe postoje indicije o aktivnostima u rudniku i fabrici uranijuma u Pjongsanu, dodaje se.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG