Linkovi

Agencija UN-a za atomsku energiju tvrdi da Iran razvija nuklearno naoružanje


Iransko nuklearno postrojenje u blizini Isfahana
Iransko nuklearno postrojenje u blizini Isfahana

Iranska državna izvještajna agencija navodi riječi iranskog diplomatskog predstavnika u Agenciji UN-a za atomsku energiju u Beču koji tvrdi da je izvješće 'subjektivno' i 'politički motivirano'.

Agencija Ujedinjenih naroda za atomsku energiju tvrdi da posjeduje vjerodostojne informacije prema kojima Iran razvija nuklearno naoružanje.

U jučer objavljenom izvješću, ova agencija svjetske organizacije izražava 'ozbiljnu zabrinutost' zbog toga što Iran – prema raspoloživim podacima - radi na planovima za gradnju atomskog naoružanja. Među ostalim aktivnostima Teherana, tu je i testiranje komponenti za izgradnju takvog oružja.

Ovo je do sada najpodrobnije izvješće UN-a o iranskom nuklearnom programu za koji Zapad već godinama tvrdi da ima isključivo vojnu svrhu.

Sjedinjene su Države reagirale tvrdnjom da ovo izvješće potvrđuje američku zabrinotost zbog iranskog programa te da bi Washington sada mogao uvesti dodatne sankcije protiv Teherana.

Iranska državna izvještajna agencija navodi riječi iranskog diplomatskog predstavnika u Agenciji UN-a za atomsku energiju u Beču koji tvrdi da je izvješće 'subjektivno' i 'politički motivirano'. Iran tvrdi da nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu.

Objavu ovog dokumenta jučer je kritizirala i Rusija. Moskva navodi da je svrha ovog izvješća bila, kako se čini, da spriječi diplomatsko rješenje ovog spora, u trenutku kada jačaju izgledi za obnovu pregovora.

XS
SM
MD
LG