Linkovi

Afrika polaže velike nade u prvu vakcinu protiv malarije


Medicinska radnica pirprema vakcinu protiv malarije za djecu, Kenija, oktobar 2021.
Medicinska radnica pirprema vakcinu protiv malarije za djecu, Kenija, oktobar 2021.

Revolucionarna vakcina protiv malarije potaknula je u Africi nadu da će konačno uspjeti zaustaviti bolest koja godišnje odnosi stotine hiljada života, a među kojima je i mnogo mladih, prenosi AFP.

Od 2019. godine, Gana, Kenija i Malavi imunizovali su više od 800.000 djece u okviru pilot programa korištenjem RTS,S vakcine.

To je prva vakcina koja se pokazala uspješnom u zaštiti malarije koju prenose paraziti, smanjujući rizik od teškog oblika bolesti za 30 odsto, pokazala su ispitivanja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 9. oktobra, nakon što je pregledala rezultate pilot šeme, preporučila vakcinu za djecu stariju od pet mjeseci u regijama s visokim rizikom zaraze.

Oko 260.000 djece mlađe od pet godina umire od malarije svake godine u Africi, što čini oko 90 odsto ukupnog broja oboljelih u svijetu.

"Iz naučne perspektive, ovo je ogroman napredak", rekao je Pedro Alonso, direktor Globalnog programa WHO za malariju.

Vakcina razvijena u Africi

Vakcinu pod nazivom RTS,S/AS01 ili Mosquirix, koju je razvio britanski proizvođač lijekova GlaxoSmithKline, odobrio je WHO.

"Ovo je vakcina koju su afrički naučnici razvili u Africi i veoma smo ponosni", rekao je generalni direktor WHOTedros Adhanom Ghebreiesus. Dodao je da je "ova vakcina poklon svijetu, ali će se njena vrijednost najviše osjetiti u Africi".

Nakon pregleda izvještaja iz zemalja koje su učestvovale u pilot-programu, WHO je saopštila da "preporučuje široku upotrebu prve svjetske vakcine protiv malarije".

Efikasnost vakcine u sprječavanju teških slučajeva malarije kod djece je samo oko 30 posto, ali to je za sada jedina odobrena vakcina. Regulator Evropske unije za lijekove odobrio je ovu vakcinu 2015. godine, uz ocjenu da su njene koristi veće od rizika.

Vakcina djeluje protiv plazmodijuma falciparuma – jedne od pet vrsta parazita i najsmrtonosnije. Prije nego što odobrena vakcina stigne do afričke djece, naredni korak je finansiranje proizvodnje.

Malarija je daleko smrtonosnija od COVID-19 u Africi. Prema procjenama WHO, 2019. je ubila 386.000 Afrikanaca, u poređenju sa 212.000 potvrđenih smrti od COVID-19 u posljednjih 18 mjeseci.

WHO navodi da se 94 posto slučajeva malarije javlja u Africi, kontinentu od 1,3 milijarde ljudi. Bolest uzrokuju paraziti koji se prenose na ljude ujedom zaraženih komaraca, a simptomi uključuju groznicu, povraćanje, glavobolju i bol u mišićima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG