Linkovi

Afrički lideri u Ukrajini, Kijev pod ruskim napadom


Afrički lideru u posjeti Ukrajini.
Afrički lideru u posjeti Ukrajini.

Sirene protivvazdušne odbrane oglasile su se u petak u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, dok se delegacija afričkih šefova država sastala sa čelnicima vlada u nadi da će posredovati u mirovnom sporazumu između Ukrajine i Rusije.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na društvenim mrežama da je došlo do eksplozije u centralnom okrugu Podil.

"Projektili i dalje lete prema Kijevu", rekao je on na društvenoj medijskoj platformi Telegram.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa doputovao je u petak u Ukrajinu kao dio delegacije afričkih lidera i visokih zvaničnika koji traže načine za okončanje 15-mjesečnog rata Kijeva s Rusijom.

Ramaphosa je saopštio da ga je dočekao specijalni izaslanik Ukrajine i ambasador Južne Afrike na željezničkoj stanici u blizini Buče, predgrađa Kijeva, gdje su tijela civila ležala razbacana po ulicama nakon povlačenja ruskih snaga prošlog proljeća.

Posjeta Buči bila je simbolično značajna, jer je njeno ime postalo simbol varvarstva moskovske vojske od njene potpune invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Brutalna ruska okupacija Buče ostavila je stotine mrtvih civila na ulicama i u masovnim grobnicama.

U afričkoj delegaciji su i visoki zvaničnici Zambije, Senegala, Ugande, Egipta, Republike Kongo i Komora.

Ramaphosa je prošlog mjeseca rekao da su se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ruski predsjednik Vladimir Putin dogovorili o odvojenim sastancima s delegacijom.

XS
SM
MD
LG