Linkovi

Afrička unija predlaže razdoblje političke tranzicije u Libiji


Predsjedatelj Komisije Afričke unije Jean Ping
Predsjedatelj Komisije Afričke unije Jean Ping

NATO preuzeo kontrolu nad zonom zabrane letenja, a uskoro bi moglo doći do odluke o širem preuzimanju ovlasti za vojna nastojanja u Libiji

Afrička unija predlaže razdoblje političke tranzicije u Libiji s ciljem da se okončaju borbe između vladinih snaga i pobunjenika. Jedan dužnosnik ove organizacije priopćio je danas da bi razdoblje tranzicije trebalo kulminirati izborima. Jedno libijsko izaslanstvo susrelo se s predstavnicima pet afričkih zemalja u Etiopiji kako bi razvili plan reformi. Medijska izvješća su prije toga najavljivala da će nazočiti i pobunjenici, međutim, nije jasno jesu li oni na tom skupu. Francuski ministar obrane je izjavio da je libijski zračni prostor "pod kontrolom" od danas i da se nada da će savezničke vojne operacije trajati tjednima a ne mjesecima. Admiral Edouard Guillaud ovo je izjavio samo dan nakon što je NATO pristao preuzeti kontrolu zone zabrane letenja nad Libijom.

Francuski, američki i zrakoplovi drugih zapadnih zemalja provode zonu, čiji je cilj da se spriječe napadi vladinih snaga na civile. Admiral Guillaud izjavio je za jedan francuski radio da su tijekom noći francuski zrakoplovi gađali ciljeve pokraj mjesta Ajdabiyah na istoku zemlje. Dodao je kako je sve poduzeto da se izbjegnu civilne žrtve. Novinska agencija Reuters javlja da su koalicijske snage ispalile 16 krstarećih raketa tipa tomahawk i obavile 153 borbena leta u posljednja 24 sata.

Jučer je glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen objavio preuzimanje kontrole nad zonom zabrane letenje dodavši da bi uskoro moglo doći do odluke o NATO-ovom širem preuzimanju ovlasti za vojna nastojanja u Libiji. Turska, jedina muslimanska zemlja članica NATO saveza, pristala je jučer na to, nakon konferencijskog poziva na kojem su sudjelovali američka državna tajnica Hillary Clinton s ministrima vanjskih poslova Turske, Britanije i Francuske.

XS
SM
MD
LG