Linkovi

Globalni afrički projekat: Umjetnost Afrike u srcu New Yorka


Globalni afrički projekat: Umjetnost Afrike u srcu New Yorka
Globalni afrički projekat: Umjetnost Afrike u srcu New Yorka

Izložba obuhvata sve, od arhitekture do korparstva, fotografije, namještaja, keramike, tekstila, mode i nakita. Neki od radova obrađuju teme rasnog identiteta, afričkog folklora, zagađenja od naftne industrije, AIDS-a i kraja aparthejda.

Radovi više od stotinu afričkih umjetnika i umjetnika afričkog porijekla, kao i međunarodnih umjetnika inspiriranih Afrikom, su predstavljeni u Muzeju umjetnosti i dizajna u New Yorku, pod naslovom „Globalni afrički projekat“.

To je prva izložba u Muzeju umjetnosti i dizajna u čijem je centru Afrika, i na kojoj su prikazani radovi sa cijelog kontinenta. Među zastupljenim zemljama su Nigerija, Kenija, Južnoafrička Republika, Senegal, Gana, Mali i Alžir. Međutim, većina izloženih radova je nastala u drugim zemljama, zbog toga što mnogi afrički ili umjetnici i dizajneri inspirirani Afrikom danas također žive i rade u Evropi, Americi ili Aziji. Kustosica izložbe je Lowery Stokes Sims.

Tu su i umjetnici iz Britanije, Francuske, Italije, Sjedinjenih Država, Kube, Trinidada, Japana i Indije, kaže ona.

Kustosica izložbe Lowery Stokes Sims
Kustosica izložbe Lowery Stokes Sims

Izložba obuhvata sve, od arhitekture do korparstva, fotografije, namještaja, keramike, tekstila, mode i nakita. Neki od radova obrađuju teme rasnog identiteta, afričkog folklora, zagađenja od naftne industrije, AIDS-a i kraja aparthejda. Drugi radovi, kao što su korpe koje su kolektivni rad žena iz plemena Hutu i Tutsi iz Ruande, su opipljivi znaci pomirenja. Gospođa Sims kaže da raznovrsnost izbora pokazuje nemogućnost definiranja nekog posebnog afričkog senzibiliteta.

Bilo bi vrlo teško reći da je to određena upotreba boje, određeni oblik, jer umjetnici dolaze iz toliko različitih sredina i porijekla da je to zaista nemoguće. Ali neko ko dođe na ovu izložbu misleći da zna o čemu se tu radi i nakon toga shvati da ne zna o čemu je izložba, i nađe se zbunjen, to je upravo ono što smo i htjeli da postignemo, kaže gospođa Sims.

Ona dodaje da su mnogi umjetnici sa njom podijelili i jednu istu misao.

Više puta sam bila zapanjena kada su mi umjetnici naglasili da je ova izložba toliko važna kako bi se odagnale sve negativne predstave koje ljudi imaju o Africi: rat, genocid, borba za resurse, AIDS, kaže kustosica izložbe.

Posjetioci su bez razlike oduševljeni.

Mislim da je ovo izvanredno, kaže jedna posjetiteljka, dok druge ističu bogatstvo iskustva koje umjetnici prenose i, kako kažu. snagu koja vas obuzme kada sve to vidite.

Kritičar umjetnosti za list New York Times, Roberta Smith, se slaže sa takvim ocjenama i kaže da je izložba „uveliko ambiciozna“, iako dodaje da ima previše luksuznih predmeta, a nedovoljno predmeta sa dizajnerskim rješenjima koja mijenjaju život. Lowery Stokes Sims kaže da se Muzej umjetnosti i dizajna uvijek prvenstveno fokusirao na estetiku umjetnosti i dizajna. Izložba „Globalni afrički projekat“ će u njujorškom Muzeju umjetnosti i dizajna biti otvorena do 15. maja.

XS
SM
MD
LG