Linkovi

NATO snage u Afganistanu: Preći preko crvene linije i ostati


Dolina Chowkay
Dolina Chowkay

Za skoro svih devet godina rata u Afganistanu mnoge male doline u planinskom dijelu na istoku Afganistana bile se, a i sada su, van domašaja snaga NATO-a i afganistanske armije. Stanovništvom koje u tim dolinama živi dominiraju krijumčari, izolacionisti i vjerski ekstremisti. Zapovjedništvo američkih snaga u Afganistanu nedavno je u jednu od tih opasnih dolina, dolinu Chowkay (Čaukaj) na istoku Afganistana, u provinciji Kunar, duž granice sa Pakistanom, uputilo jednu jedinicu iz sastava 503. pješadijske regimente, što bi mogao biti početak uspostavljanja vojnog prisustva međunarodnih snaga i na tim prostorima afganistanske teritorije.

Vojnici se suočavaju se sa rizičnom misijom. Dolina Chowkay leži iza takozvane crvene linije. Od te linije, koja označava kraj područja kojeg kontroliraju savezničke i afganistanske snage, telibanske i druge oružane grupe dominiraju. Tamošnji seljaci uzgajaju mak, a heroinom dobijenim iz tog maka Talibani se finasiraju.

Kapetan Joe Snowden predvodi jednu od dnevnih patrola. Vojnici su spremni za napade, vrlo česte i žestoke prilikom prelaska crvene linije, a kapetan Snowden pokušava nešto mnogo kompleksinije - premostiti civilizacijski jaz između NATO snaga i Paštuna koji žive u dolini Chowkay.

“Jedan od najvećih izazova sa kojim se moramo nositi su civilizacijske različitosti. Paštunsko stanovništvo je izazov zbog načina na koji žive. Primjera radi, korupcija je svakodnevna stvar, nešto za njih sassvim uobičajeno” – kaže kapetan Snowden.

Jedinicu u dolini podržavaju i vojni helikopteri. U slučaju napada talibanskih boraca i drugih pobunjeničkih grupa, projektilima iz helikoptera, štiti se pregrupisavanje vojnika na tlu.

Seoske starješine u razgovoru sa vojnicima NATO-a
Seoske starješine u razgovoru sa vojnicima NATO-a

Uz kapetana Snowdena su i članovi tima poljoprivrednih stručnjaka koji seoske starješine nastoje ubijediti da prestanu uzgajati mak. Na jednom takvom susretu i kapetan Snowden pokušava slično:

“Znamo da uzgajate mak. Tamo gdje mak iz ove doline odlazi, obrće se veliki novac kojima se finasiraju pobunjenici, kojim kupuju municiju i oružje.... Ako biste imali alternativu, ako biste imali uzgajati nešto drugo, da li ste zainteresirani?”

Njegovo pitanje ostaje bez odgovora. Seoske starješine samo su se smiješile. Za sada nikakvog napretka. U odsustvu jačih NATO ili snaga afganistanske armije jedina alternativa je nastojati pridobiti seoske starješine, ističe kapetan Snowden i dodaje:

“Ljudi su ovdje još uvijek u plemenskom sistemu. Moramo se nositi s tim. Ako ne pridobijemo plemena, ostajemo bez osnovne poluge moći.”

XS
SM
MD
LG