Linkovi

Afganistan: Situacija bolja, ali i dalje postoji prijetnja sigurnosti


A police checkpoint near Pul e Khumri, 107 kilometers south of Kunduz, Afghanistan, which was attacked by Taliban forces earlier this month.
A police checkpoint near Pul e Khumri, 107 kilometers south of Kunduz, Afghanistan, which was attacked by Taliban forces earlier this month.

Iako su afganistanske snage sigurnosti, nakon žestokih borbi sa talibanskim snagama, ponovo preuzele kontrolu nad Kunduzom na sjeveru zemlje, sigurnosna situacija u tom regionu je I dalje krhka. Novinarka Glasa Amerike Ayesha Tanzeem je putovala u pokrajinu Baghlan, koja je blizu Kunduza, I poslala je sljedeći prilog.

Tržnica u mjestu Pul E Khumri, centru pokrajine Baghlan, je sada otvorena, što je pokazatelj da se sigurnosna situacija u tom dijelu popravila. Prije samo nekoliko sedmica, ovo je bio grad duhova.

Situacija je bolja. Ljudi se ne bi trebali brinuti za sigurnost. Borićemo se do posljednje kapi krvi, kaže policajac Rohullah.

Ali takve garancije nisu bez granica. Taliban je možda napustio Kunduz, ali je prisutan u nekoliko obližnjih područja, čak I u samom susjedstvu. Jedna od kontrolih tačaka je I sama moguća meta. U području Dand e Shahbadeen se često izvještava o talibanskim aktivnostima. Ove sedmice je I do 200 Talibana pokušalo napasti cestu I policijsku kontrolnu tačku. Lokalno stanovištvo kaže da policija jednostavno nema dovoljno municije da im se suprotstavi. Međutim lokalno stanovništvo može putovati na sjeveru zemlje relativno sigurno u poređenju sa samo nekoliko sedmica ranije. Borbe su posustale I policija je uspjela da obezbjedi sigurnost na nekoliko glavnih autoputeva. Ali ipak nisu u mogućnosti osigurati sve ceste.

Vožnja cestom Kunduz je do određene tačke relativno sigurna, nema ilegalnih kontrolnih tački. Ali ići dalje, 2 sata vožnje prema Kunduzu, se smatra veoma rizičnim. Obližnja područja su puna Talibana. Oni obično dođu I na cesti postave ilegalne kontrolne tačke. Čak se ni afganistanske snage sigurnosti ne usuđuju krenuti u obližnja područja. Iako su afganistanske snage sigurnosti bile u mogućnosti, uz pomoć američkih zračnih napada, potisnuti Taliban, jasno je da još uvijek postoji prijetnja sigurnosti.

XS
SM
MD
LG