Linkovi

U oproštajnom govoru general Petraeus pozdravio postignuti napredak, ali i upozorio na tešku bitku koja predstoji


Generali David Petraeus i John Allen
Generali David Petraeus i John Allen

Novi zapovjednik američkih i NATO-vih snaga general John Allen rekao da želi da u Afganistanu zavlada sigurno i stabilno okruženje

General David Petraeus predao je zapovjedništvo nad američkim i NATO snagama u Afganistanu generalu Johnu Allenu u trenutku kad se međunarodne snage počinju povlačiti iz ove ratom razorene zemlje. General Petraeus napušta dužnost nakon godine dana u kojoj je nadgledao pojačavanje američkog kontingenta za dodatnih 30 tisuća vojnika koji su trebali zaustaviti militante, konkretno na jugu zemlje. On je zapovijedao s oko 140 tisuća američkih i koalicijskih vojnika u doba kad je nasilje doseglo najvišu razinu u ovom desetogodišnjem ratu.

General Allen je službeno preuzeo zapovjedništvo na svečanosti u Kabulu. David Petraeus odlazi na mjesto direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e. U svom oproštajnom govoru general Petraeus je spomenuo postignuti napredak, ali je i upozorio na tešku bitku koja predstoji. Rekao je kako nema "ničeg laganog oko te bitke posebno kad neprijatelj može koristiti utočišta izvan zemlje". Vojska optužuje Pakistan da ne čini dovoljno u borbi protiv talibana i al-Qaide u plemenskom području uz granicu s Afganistanom. General Allen koji se nalazio na čelu američkog Središnjeg zapovjedništva , također je upozorio na "teške dane pred nama" i izazove, ali je rekao da je njegova namjera da zadrži "zamah koji je ta kampanja dobila".

Novi zapovjednik američkih i NATO-vih snaga također je rekao da želi da u Afganistanu zavlada sigurno i stabilno okruženje u kojem ne bi bilo ekstremizma ni terorizma. Prošli mjesec predsjednik Obama je objavio da će povući 33 od oko 100 tisuća američkih vojnika u Afganistanu tijekom sljedećih 14 mjeseci. Tijekom današnje predaje dužnosti u Kabulu afganistanski ministar obrane Abdul Rahim Wardak upozorio je protiv prenaglog povlačenja stranih snaga.

XS
SM
MD
LG