Linkovi

Afganistan: Brutalnost i svirepost za koju je teško vjerovati da je moguća


Svirepost militanata Islamske drževe na istoku Afganistana je gora od bilo čega što su do sada vidjeli i preživjeli stanovnici tih područja.

Ekstremisti bez milosti, koji za sebe tvrde da su militanti pokreta za takozvanu Islamsku državu, uspjeli su nedavno potisnuti talibanske borce i preuzeti kontrolu na više područja na istoku Afganistana. Brutalnost i svirepost njihovih postupaka prema lokalnom stanovništvu je bez presedana.

Reporterka Glasa Amerike Ayesha Tanzeem uspjela je doći na područje provincije Nangarhar i razgovarati sa nekim od žrtava svireposti militanata Islamske države. To što je zabilježila, to što se dešava običnim ljudima, civilima je još jedno potresno svjedočanstvo o zločinima koje ekstremisti i militanti pokreta za Islamsku državu vrše na prostorima na kojima uspijevaju uspostaviti kontrolu.

Storiju Ayeshe Tanzeem prenosimo i kao tekst i kao video-zapis:

Abdul Malik preživljava dane pune bola. Njegovog sina ubili su militanti takozvane Islamske države.

"Moj sin je otišao u planinu da nasiječe drva za prodaju. Bio je vrlo mlad ... samo 15 godina. Ubili su ga sa tri metka u grudi. Ime mu je bilo Khalid."

Na istoku Afganistana militanti su ubili, odsijecanjem glave, aktiviranjem eksploziva ili hicima u glavu, na stotine osoba. Žrtve su plemenske starješine, pripadnici snaga sigurnosti, nasumice izdvojeni obični seljani...

Afganistanac, čiji je indentitet zaštićen, je očevidac, svjedok zločina militanata Islamske države. Smatrali su da je pogranični policajac, navukli mu narandžastu odjeću.... Bio je u redu onih određenih za odsijecanje glave. Preživio je zahvaljući hrabrosti i protivljenju veće grupe lokalnih stanovnika.

"Ti ljudi, stariji muškarci i žene, su se umiješali. Govorili su, uzvikivali .... on je dijete, zašto da mu odsiječete glavu. Pustili su me da odem. Druge koje su skupili ubili eksplozivom, odsijecanjme glava, hicima iz pušaka. Allah je bio uz mene."

O zločinima militanata Islamske države na istoku Afganistana govore i njihovi video snimci objavljivani on-line. Na jednom od tih videa snimljeno je ubistvo desetak ljudi aktiviranjem eksploziva. Žrtve su ljudi, neki vrlo stari, iz plemena Shiwari.

Nasilje i zločini nagnali su mnoge Afganistance sa područja pod kontrolom militanata Islamske države da napuste krov nad glavom. Član jedne izbjegle porodice, sada smještene u šator, ubijen je odsijecanjem glave. Ubice su tražile novac da porodici vrate tijelo ubijenog.

"Pokušali su nam zapravo prodati mrtvo tijelo. Nismo pristali i tijelo nam nije vraćeno" – rekla je Afganistanka, takođe zaštićenog identiteta.

Militanti Islamske države su na drugi način došli do novca te porodice. Oteli su oca ubijenog, zaprijetli da će i ocu odsjeći glavu. Porodica je platila da sačuva njegov život i odmah potom izbjegla sa tog područja.

Svirepost militanata Islamske drževe na istoku Afganistana je gora i brutalnija od bilo čega što su do sada vidjeli i preživjeli stanovnici tih područja. U poređenju sa njima, kažu mnogi Afganistanci, talibani su gotovo kao pitomi, krotki.

Afganistan: Brutalnost i svirepost za koju je teško vjerovati da je moguća
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

XS
SM
MD
LG