Linkovi

Afganka modom približava svoju zemlju svijetu


Zolaykha Sherzad
Zolaykha Sherzad

Afghanistanska modna kreatorica Zoleyka Sherzad tradicionalnom stilu mode svoje zemlje dodaje jednu modernu dimenziju. Njene kreacije podsjećaju na prošlost Afghanistana.Ipak, mnogi imaju jednu modernu stranu, koja je odmah postala popularna kod Evropljana. Ova se odjeća prodaje u jednom francuskom butiku , u kojem sama kreatorica Zolazka Sherzad objašnjava kako je tradicionalne materijale i dizajne, učinila suvremenim:

Zolayka Sherzad, modna kreatorica, objašnjava:

U njima ima nečeg nomadskog, ali u isto vrijeme urbanog. Vrlo smireno, vrlo jednostavno...No, unutrašnjost je obogaćena cvijećem, a izvana je, kažem , jednostavnost...


Sherzadova je lansirala modnu liniju Zarif Designs prije 6 godina. Danas ima 50 radnika , većina od njih su žene, i ručno rade odjevne predmete u Afghanistanu.

Mannie Serpell vodi butik. Ona kaže da se odjeća koju kreira Sherzadova, odlično prodaje.

Mislim da svatko primjećuje jedinstvenost ovih modela. Ne radi se o masovnoj proizvodnji. Rade ih žene, ručno: ručno ih boje, ručno tkaju, istinski nešto posebno. Svaki komad ima svoju priču.


Ovi rukom bojeni i vezeni svileni i vuneni komadi se izdvajaju od evropskih dizajna, masovno proizvedenih, i mnogo bljedjih boja. Mušterije se svaki puta prijatno iznenade

Zolayka Sherzad, modna kreatorica kaže da su pozitivni komentari mušterija njoj dodatna inspiracija:


Za svaku zemlju koja je u krizi kreativnost može značiti transformaciju, to je sredstvo da se mijenjaju stvari, da se probudi nada... Ovo je važno vrijeme za Afghanistan, da afghanski narod bude priznat u svijetu, i da svijet gleda drugačije na tu zemlju.

London je zadnji u nizu velikih gradova u kojima su se počeli prodavati modeli Sherzadove. Odavno se već prodaju u New Yorku, Dubaiju i Parizu. Uspjehom ovih kreacija se njena vizija pretvara u stvarnost.

XS
SM
MD
LG