Linkovi

Međunarodna konferencija o Afganistanu: Moramo i... hoćemo


Međunarodna konferencija o Afganistanu: Moramo i... hoćemo
Međunarodna konferencija o Afganistanu: Moramo i... hoćemo

Na međunarodnoj konferenciji u Kabulu podržana je i namjera afganistanske vlade da reintegrira talibanske borce voljne da polože oružje, odreknu se al-Qaide i prihvate ustav Afganistana. Ostvarivanje te namjere uveliko ovisi o spremnosti Talibana da prihvate novi Afganistan u kojem će biti ravnopravni sudionici, a ne gospodari.

Visoki predstanici međunarodne zajednice podržali su ciljeve koje je predsjednik Afganistana Hamid Karzai izložio na jučerašnjoj jednodnevnoj konferenciji u Kabulu. Prema tim ciljevima Afganistan bi trebalo da do 2014. godine preuzme odgovornost za vlastitu unutarnju sigurnost i daleko veću kontrolu nad pomoći koja će stizati od inostranih donatora. Na konferenciji je bilo prisutno preko 60 predstavnika država i međunarodnih organizacija.

Obraćajući se novinarima nakon završetka skupa gospodin Karzai je, praćen generalnim sekretarom Ujedinjenih Nacija Ban Ki-Moonom, istakao da je preuzimanje kontrole sigurnosti u zemlji čvrsto opredjeljenje Afganistanaca i dodao:

Nadamo se da će, u skladu sa tim ciljem, međunarodna zajednica pomoći našoj zemlji da ga ostvari. Ka tom cilju ići ćemo energično i odlučno, moramo ga ostvariti... i hoćemo.

Gospodin Ban Ki-Moon je naglasio da je vrijeme da Afganistan počne da oblikuje vlastitu budućnost, uz međunarodnu zajednicu koja će podržavati taj proces:

Međunarodna zajednica će nastaviti pružati potrebnu političku podršku, podršku društveno-ekonomskom razvoju i vojnu podršku da bi mir bio osiguran.

U Bijeloj kući, hiljadama kilometara daleko od Kabula, predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je, tokom susreta sa novinarima nakon razgovora sa britanskim premijerom Davidom Cameronom, ocijenio da je konferencija u Kabulu "još jedan značajan korak naprijed" i naglasio:

Konferencija je pokazala da Afganistan ima podršku međunarodne zajednice, uključujući i Sjedinjene Države koje ostaju dugoročni partner u gradnji sigurnosti i napretka za sve ljude te zemlje.

Da li su voljni reintegrirati se u novi Afganistan?
Da li su voljni reintegrirati se u novi Afganistan?

Učesnici konferencije su takođe podržali i zahtjev gospodina Karzaia da afganistanska vlada odlučuje i usmjerava najmanje 50 procenata međunarodne pomoći u naredne dvije godine. Preko 40 milijardi dolara međunarodne pomoći potrošeno je u Afganistanu od 2001. godine, a mnogi donatori sa podozrenjem gledaju na direktno usmjeravanje novca u Kabul, preplavljen korupcijom na svakom koraku.

I mnogi analitičari sa skepsom govore o mogućnosti iskorjenjivana korupcije u Afganistanu.

Anthony Cordesman iz Centra za strateške i međunaordne studije kaže da je korupcije u toj zemlji oduvijek bilo, a da je sada stanje mnogo gore u uslovima velike pomoći koja pristiže u Afganistan:

I donatori i vojska voljni su plaćati firme, poduzetnike, dobavljače... za koje znaju da su korumpirani... za koje znaju da traže prekomjerne sume novca, jer je to način na koji tamošnji sistem funkcionira. Plaćajući tako, pošiljke stižu u Afganistan, projekti se realiziraju.

Hillary Clinton i Hamid Karzai
Hillary Clinton i Hamid Karzai

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da su Sjedinjene Države ohrabrene afganistanskim naporima u borbi protiv korupcije i poboljšanjima svakodnevnih aktivnosti, ali da mnogo toga još treba biti urađeno. I ona je potvrdila da će Sjedinjene Države, i nakon najavljenog početka smanjivanja vojnih snaga, dugoročno biti prisutne u Afganistanu:

Juli iduće godine izraz je našeg osjećaja nužnosti i riješenosti da krenemo u proces tranzicije. Međutim, taj proces je isuviše važan da bi se povukli odmah i konačno. To je početak nove faze, a ne kraj našeg prisustva u Afganistanu.

Na konferenciji u Kabulu podržana je i namjera afganistanske vlade da reintegrira talibanske borce voljne da polože oružje, odreknu se al-Qaide i prihvate ustav Afganistana. Gospođa Clinton pohvalno se izrazila o takvoj namjeri, ali i upozorila da ostvarivanje uveliko ovisi o spremnosti Talibana da prihvate novi Afganistan u kojem će biti ravnopravni sudionici, a ne gospodari.

XS
SM
MD
LG