Linkovi

Afganistan: Domaće čizme za domaću armiju


Afganistan: Domaće čizme za domaću armiju
Afganistan: Domaće čizme za domaću armiju

Nove mašine za šivanje sada miruju, ali će ubrzo, kako vlasnik Ishan Saffi vjeruje, na njima biti rađeno tri hiljade pari čizama dnevno. Projekat je mnogo više od dobre čizme za afganistanski kamenjar. To je dio strategije NATO saveza o podizanju Afganistana na vlastite noge.

Milli Boot Factory, tvornica čizama u Kabulu mogla bi biti model budućeg ekonomskog razvoja i privatnog poduzetništva u Afganistanu. Njeni vlasnici uložili su nekoliko miliona dolara u proizvodnju jakih, dugotrajnih vojničkih čizama, nadajući se da će postati snabdjevač afaganistanskih snaga sigurnosti. Podršku Ihsanu Saffi-ju, vlasniku fabrike, pružaju mnogi, a uklapa se i u strategiju NATO –snaga - što više Afganistanaca bude imalo stalan i dobar posao, utoliko će ih manje ratovati.

Ihsan Saffi
Ihsan Saffi

Novom fabrikom za izradu čizama gospodin Saffi se vraća poslu koji zna da radi. Čizme je u manjoj radioni počeo praviti 1979. godine. Izbjegao je iz Afganistana kada su Talebani došli na vlast, vratio se u Kabul 2002. godina i zatekao ruševine.

“Želim pomoći mojoj zemlji, želim pomoći Afganistancima. Siromašnih je previše. Želim im pružiti priliku da rade” - govori gospodin Saffi.

U njegovoj fabrici radi 450 radnika, zarađuju od 400 do 900 dolara mjesečno, što je znatno više od afganistanskog prosjeka. Ihsan Saffi se nada bi mogao sklopiti ugovor sa afganistanskom armijom o snabdijevanju čizmama.

Afganistan: Domaće čizme za domaću armiju
Afganistan: Domaće čizme za domaću armiju

Nove mašine za šivanje sada miruju, ali će ubrzo, kako vlasnik vjeruje, na njima biti rađeno tri hiljade pari čizama dnevno. Projekat je mnogo više od dobre čizme za afganistanski kamenjar. To je dio strategije NATO saveza o podizanju Afganistana na vlastite noge. Jer, širom te zemlje, realiziraju se projekti izgradnje infrastrukture. Deset hiljada milijardi dolara godišnje namijenjeno je razvoju afganistanskih snaga sigurnosti. NATO nastoji što je moguće više tog novca potrošiti u Afganistanu.

Po ocjeni američkog pukovnika Johna Ferrari-ja rezultati ne izostaju:

“Dajući do znanja lokalnim poduzetnicima da smo spremni surađivati sa njima i trošiti ovdje, lokalna proizvodnja je porasla.”

Afganistan: Domaće čizme za domaću armiju
Afganistan: Domaće čizme za domaću armiju

Raste i konkurentnost na tom, lokalnom nivou. U fabrici čizama ne dozvoljavaju da se nove, moderne mašine vide u poptunosti jer žele očuvati prednost nad konkurentima. Poboljašanje kvaliteta vojničkih čizama je osnovni uslov za sklapanje ugovora sa afganistanskom armijom. I NATO želi vojničke čizme koje će u afganistanskim teškim uvjetima trajati dugo.

U Milli Boot Factory vlasnici su uložili oko 4 miliona dolara u poboljašanje kvaliteta, nove mašine i proširenje skladišta gotovih čizama. Gospodin Saffi kaže da investicija vrijedi:

“Ako biznismeni budu ulagali, ljudi će imati posao... A svako zna, ako bude više posla manje će biti spremnih na borbu i ratovanja. Svi će nastojati zaraditi novac da prehrane i podignu djecu, neće htjeti da ratuju i ginu.”

To je i suština strategije međunarodne zajednice i NATO-a: zaposliti Afgaistance da svojim radom mogu stabilizirati Afganistan. Konačni uspjeh će ovisiti i od Afganistanaca poput Ihsana Saffi-ja.

XS
SM
MD
LG