Linkovi

13-godišnji Pakistanac Ali Ahmad: " Trenirali su me da budem dječak samoubica"


13-godisnji Ahmad Ali je uspio da pobjegne i sada trazi utociste
13-godisnji Ahmad Ali je uspio da pobjegne i sada trazi utociste

Njegovi regruteri su mu pokazali američku vojnu bazu Spin Boldak gdje su htjeli da on izvrši napad noseći samoubilački prsluk.

Tokom rata u Afganistanu, pobunjenici su modificirali svoju taktiku kako bi se prilagodili promjenama u načinu vođenja rata. Protekle godine, borci su se krili iza burki, sakrivali bombe u turbanima i sve češće iznajmljivali djecu da izvode napade. Novinarka Glasa Amerike Bethany Matta je u Kandaharu razgovarala s jednim pakistanskim dječakom koji je jedan od najmlađih regrutiranih bombaša samoubica u afganistanskom ratu.

Kada 13 godišnji Ali Ahmad kaže da se želi obrazovati, on ne misli na obrazovanje koje već ima.

Naučili su me kako da koristim puške i oružje, kako da izvedem samoubilački napad pritiskom na dugme. Rekli su mi da će mi platiti dosta novca, kaže Ali.

13-godisnji Ahmad Ali
13-godisnji Ahmad Ali

On je još ranije izgubio oba roditelja. On i njegov mlađi brat su živjeli u kući njegovoj ujaka u pakistanskoj pokrajini Baluchistan. Međutim, prije tri mjeseca, on je pobjegao.

Sreo sam tri osobe kod granice i tražio sam da mi daju posao. Rekli su mi da pođem s njima. Kada sam krenuo, zgrabili su me, zavezali mi oči kako ne bih vidio, zavezali mi noge i ruke. Odveli su me u trening centar gdje su me 20 dana trenirali, priča mali Ali.

Njegovi regruteri su mu onda pokazali američku vojnu bazu Spin Boldak gdje su htjeli da on izvrši napad noseći samoubilački prsluk.

Oni su mi rekli da ću, kada izvedem samoubilački napad, otiću u raj, čak i ako u tom napadu ubijem samo jednog Amerikanca. Ja sam rekao da bih i ja tada bio ubijen, ali su mi oni rekli da bi moja duša bila spokojna, kaže Ali.

Regruteri su od Alija trazili da ubija Amerikance
Regruteri su od Alija trazili da ubija Amerikance

On dodaje da je znao šta će se desiti ako detonira prsluk i razmišljao je kako bi mogao pobjeći. Ali prije nego je imao priliku da izvede svoju misiju, sumnjičavi stanovnici tog kraja su ga predali snagama sigurnosti. U proteklih godinu dana, zvaničnici Kandahara su naveli da su pobunjenici odlučili da manje započinju direktne borbe s vojnicima. Umjesto toga, oni više biraju samoubilačke napade i sve se više oslanjaju na djecu da ih izvode. General Abdul Raziq je vršilac dužnosti kandaharskog šefa policije.

Korištenje djece je nova neprijateljska taktika. Djeci daju 50 do 100 afganija, afganistanskog novca, kako bi izveli napade. Oni ne znaju šta nose, daljinski upravljač za detoniranje bombe je u nečijim drugim rukama. Kada djeca dođu do tenkova ili policijskih vozila, neprijatelji ih dignu u zrak. Velikom broju djece kažu da će preživjeti, a djeca ne znaju prosuđivati. Starija djeca to više ne žele raditi, kaže Abdul Raziq.

Afganistanski Taliban, koji je glavna militantna grupa u pokrajini, navodi da nikada ne koristi djecu za svoje pobunjeničke aktivnosti. Glasnogovornik Talibana Qari Yousuf Ahmadi kaže da je takva praksa protiv islama. Ali se nalazi u pritvoru glavne špijunske agencije u zemlji. Zvaničnici kažu da ne znaju šta s njim uraditi. Ali nema obitelj i skloništa ga odbijaju prihvatiti. 13 godišnji Ali kaže da je zabrinut za svog mlađeg brata, da bi se više volio igrati i učiti, kao i njegovi vršnjaci.

XS
SM
MD
LG