Linkovi

Da li će afganistanska vojska moći funkcionirati sama i nakon 2014?


Nezavisni, kao i analitičari američke vlade, upozoravaju da afganistanska vojska nije spremna preuzeti kontrolu nad krhkom sigurnosnom strukturom u zemlji.

Nezavisni, kao i analitičari američke vlade, upozoravaju da afganistanska vojska nije spremna preuzeti kontrolu nad krhkom sigurnosnom strukturom u zemlji. Novinarka Glasa Amerike Sharon Behn iz Kabula javlja na koji način vojska nastoji promijeniti takvo mišljenje, dok trenira regrute da vode gerilski rat.

Prema procjenama NATO saveza, više od četvrtine afganistanskih vojnika je ove godine napustilo službu, dok je gotovo 3 hiljade ubijeno ili ranjeno. Velika većina koja se pridružuje vojsci je nepismena. Afganistanska vlada će, kako se čini, vjerovatno biti nesposobna da održava svoje vojne objekte kada većina NATO vojnika napusti tu zemlju 2014 godine. To je nepovoljan razvoj događaja za vojsku koja će uskoro morati funkcionirati sama. Ali general Aminullah Patyani, koji se nalazi na čelu Vojnog trening centra u Kabulu, kaže da se njegovi vojnici treniraju za gerilski rat.

Mi radimo sa vojnicima i objašnjavamo im da je ovo obavještajni rat, kaže on.

Jedan od zvaničnika je za Glas Amerike rekao da se vojnici treniraju sa 40 do 50 zvaničnika afganistanske obavještajne službe, kao i sa snagama vojne obavještajne jedinice. Ali drugi su zabrinuti. To su veliki zahtjevi nametnuti na još uvijek nestabilnu vojsku i vladu. Bivši zvaničnik vojne i obavještajne službe, Jawed Koshistani, kaže da ministarstvo odbrane jednostavno nema plan.

Mi nemamo nikakvu strategiju suočavanja sa Talibanom ili obavještajnom službom susjednih zemalja. Sav trening vojnika i sigurnosnog osoblja se mora zasnivati na određenoj strategiji, koja će im podstaknuti moral za borbu, kaže Jawed Koshistani.

General Patyani je medjutim uvjeren da su njegovi vojnici spremni.

Afganistanske snage sigurnosti se neće suočiti ni sa kakvom prijetnjom nakon 2014 godine. I ako se suoče, uz visoki moral i trenutno stanje, biće sposobni operirati i boriti se protiv te prijetnje, kaže general Patyani.

Ovi vojnici će imati dvije godine da dokažu da je njihov zapovjednik u pravu.

Da li ce afganistanska vojska moci funkcionirati sama i nakon 2014?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
XS
SM
MD
LG