Linkovi

Iz zemlje u kojoj je glazba bila zabranjena: Afghanistan Youth Orchestra nastupa na pozornici Centra Kennedy i Carnegiea Halla


Nakon što su je, potkraj 90-ih, talibani zabranili, muzika se opet vraća u život Afganistana. Godine 2010., osnovan je bio Afghanistan Youth Orchestra, orkestar mladih; bio je to prvi orkestar formiran u Afganistanu u više od 30 godina. Članovi orkestra sada se pripremaju za nastupe u nekim slavnim američkim koncertnim dvoranama.

U Aleksandriji, u Virginiji, u malom, intimnom prostoru, Afghanistan Youth Orchestra nastupa za manju publiku, za lokalnu afganistansku zajednicu.

Ali za nekoliko dana, orkestar će nastupiti u dvije od najpoznatijih koncertnih dvorana svijeta: Centru Kennedy, u Washingtonu, i u Carnegie Hallu, u New Yorku.

Ahmad Sarmast, osnivač orkestra, kaže da su njegovi muzičari spremni za nastupe na najvećim svjetskim pozornicama.

“Našoj se djeci ta prilika pruža u prvim danima njihove glazbene karijere; svi su jako uzbuđeni i jako se vesele.”

Turneju, odnosno put od Kabula do Sjedinjenih Država, financirala je najvećim dijelom američka ambasada u Kabulu.

Kad su talibani došli na vlast, 1996. godine, u potpunosti su zabranili glazbu.

No, od 2010. godine, Ahmad Sarmast vodi, u Kabulu, mali Nacionalni institut za muziku. Afganistanski orkestar mladih izrastao je iz te škole.

“Cijela ideja za ovo putovanje, za projekt, od samog njegovog početka, bila je pokazati jedno drugo lice Afganistana, promijeniti percepciju Afganistana.”

Starosna dob muzičara između deset je i 22 godine. Većina njih su siročad ili djeca s ulice. U orkestru su i djevojčice,kojima talibani nisu dopuštali obrazovanje nakon osme godine.

Nazira, čelistica, kaže da je vrlo uzbuđena pred nastupe u Americi.

“Ovo je jako dobra godina za nas – održat ćemo koncerte u Americi! U muzičkoj smo školi od osam ujutro do 3 poslijepodne, puno učimo.”

U ponedjeljak, orkestar je u Washingtonu pozdravio američki državni tajnik John Kerry, ovim riječima:

“Vrlo smo sretni da nam dolazite kao ambasadori mira.”

Mladi se glazbenici sada pripremaju za svoj veliki nastup, večeras, u Centru Kennedy. Potom, iz Washingtona za New York i Carnegie Hall, prije povratka u Kabul, i u život ispunjen glazbom.
XS
SM
MD
LG