Linkovi

Afganistanski novinar ranjen u napadu dvojice naoružanih motorista u Pakistanu


Novinar Ahmad Hanaješ na fotografiji Radija Slobodna Evropa
Novinar Ahmad Hanaješ na fotografiji Radija Slobodna Evropa

Afganistanski novinar u egzilu bio je meta napada u srijedu u Pakistanu, nakon čega su organizacije za slobodu medija pozvale pakistansku vlada da istraži slučaj.

Na Ahmada Hanaješa su u srijedu uveče pucala dvojica naoružanih napadača na motociklu kada se vraćao kući u glavnom gradu Islamabadu, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Novinar je prebačen u bolnicu na operaciju stopala i zbog povrede glave koja nije opasna po život. Trenutno je nejasno ko je napao novinara i da li je motiv vezan za njegov rad. Pakistanska policija saopštila je da istražuje incident, prenose mediji.

Hanaješ, koji je također poznat po imenu Abdul Alem Sakib, imao je dvije radio stanice u sjevernom Afganistanu prije nego što je pobjegao u Pakistan nakon što su se talibani vratili na vlast 2021. Izvještavao je i za afganistanski servis sestrinske kuće Glasa Amerike, Radio Slododnu Evropu.

CPJ je pozvao pakistansku vladu da pokrene istragu o napadu.

„Napad na Ahmada Hanaješa zahtijeva temeljnu istragu pakistanskih vlasti, koje moraju da obezbijede da krivci budu pozvani na odgovornost. Za Pakistan je imperativ da zaštiti stotine afganistanskih novinara koji su tu potražili utočište, iz straha za svoje živote, zbog gušenja slobode medija od talibana“, naveo je Karlos Martinez de la Serna, programski direktor CPJ-a u saopštenju.

Organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica procijenila je 2023. da je više od 200 afganistanskih novinara pobjeglo u susjedni Pakistan. Medijske organizacije smatraju Pakistan prilično opasnim za novinare, posebno one koji kritički izvještavaju o pakistanskoj vladi i vojsci.

Od 1992. CPJ je dokumentovao slučajeve 64 novinara koji su ubijeni zbog svog rada. U mnogim slučajevima niko nije odgovarao.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG