Linkovi

Eksperti UN-a postupanje talibana prema ženama ocijenili kao zločin


FILE - Arefeh, 40, an Afghan woman, leaves an underground school in Kabul, July 30, 2022. She attends this school with her daughter, who like other teenage girls is not allowed to go to public school.
FILE - Arefeh, 40, an Afghan woman, leaves an underground school in Kabul, July 30, 2022. She attends this school with her daughter, who like other teenage girls is not allowed to go to public school.

Način na koji talibani tretiraju žene i djevojčice u Afganistanu mogao bi predstavljati zločin protiv čovječnosti i trebalo bi da bude istražen i procesuiran na osnovu međunarodnog prava, saopštio je ekspertski tim Ujedinjenih nacija (UN), prenio je AP.

Talibani su odbacili ove optužbe.

Saopštenje eksperata koje je odredila svjetska organizacija uslijedilo je poslije potvrde talibana da su među 12 ljudi bičevanih u srijedu pred stotinama gledalaca na jednom sportskom stadionu bile i tri žene.

Takvo ponašanje ukazuje na to da se talibani vraćaju brutalnoj formi kažnjavanja koja je bila zaštitni znak njihove vladavine tokom '90-tih godina prošlog vijeka.

Prije dvije nedelje u gradu Talokanu na sjeveroistoku Afganistana, 10 muškaraca i devet žena dobilo je po 39 udaraca šibom u prisustvu staraca, studenata i žitelja u glavnoj gradskoj džamiji nakon molitve, kao posljedica optužbi da su bili preljubnici ili lopovi ili bjegunci od kuće.

Ekspreti UN smatraju da poslednje akcije talibana protiv žena i djevojčica produbljuju postojeća kršenja ljudskih prava koja su ionako "najdrakonskija globalno gledano" - i potencijalno konstituišu progon na osnovu pola, što je zločin protiv čovječnosti.

Talibani su preuzeli vlast u Afganistanu u avgustu 2021. godine kada su američke i NATO snage bile u završnim nedeljama pred povlačenje iz te srednjoazijske zemlje nakon 20 godina ratovanja.

Premda su na početku obećavali umjereniju formu vladavine i pričali da će ženama i manjinama sačuvati prava, oni su ta prava ograničili i krenuli u široku primjenu njihove ekstremno tvrde interpretacije islamskog, tj. šerijatskog prava.

Djevojčicama je zabranjeno da idu u srednje i više škole, ženama je zabranjeno da rade većinu poslova i nametnuto im je nošenje vela od glave do pete. Takođe im je zabranjeno da idu u parkove, teretane i zabavne parkove.

Javna bičevanja, pogubljenja i kamenovanja za navodne zločine bili su uobičajena pojava u Afganistanu tokom prve talibanske vladavine, od 1996. do 2001. godine, kada je talibane sa vlasti svrgnula invazija SAD i njenih saveznika, nakon terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu od 11. septembra 2001.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG