Linkovi

Talibanski dužnosnik: Ženama zabranjen pristup teretanama u Afganistanu


An Afghan woman walks with her children on the anniversary of the fall of Kabul on a street in Kabul
An Afghan woman walks with her children on the anniversary of the fall of Kabul on a street in Kabul

Talibani zabranjuju ženama korištenje teretana u Afganistanu, rekao je dužnosnik u četvrtak, što je najnoviji zakon te vjerske skupine kojim se krše prava i slobode žena otkako su preuzeli vlast prije više od godinu dana.

Talibani su osvojili zemlju prošle godine, preuzimajući vlast u avgustu 2021. Zabranili su djevojkama ulazak u srednju i srednju školu, unatoč početnim obećanjima zemlji, ograničili su žene u većini područja zapošljavanja i naredili im da u javnosti nose odjeću od glave do pete.

Glasnogovornik Ministarstva vrlina i poroka rekao je da se zabrana uvodi jer ljudi ignoriraju naredbe o rodnoj segregaciji i da žene ne nose propisani hidžab ili pokrivalo za glavu. Ženama je također zabranjen ulazak u parkove.

Mohammed Akef Mohajer, glasnogovornik Ministarstva poroka i vrlina kojeg su imenovali talibani, rekao je da je skupina "potrudila najbolje što je mogla" u proteklih 15 mjeseci kako bi izbjegla zatvaranje parkova i teretana za žene, određujući odvojene dane u sedmici za muškarce i žene pristup ili nametanje rodne segregacije. “Ali, nažalost, naredbe nisu poštovane i pravila su prekršena, te smo morali zatvoriti parkove i teretane za žene”, rekla je Mahjer.

“U većini slučajeva vidjeli smo i muškarce i žene zajedno u parkovima i, nažalost, hidžab nije bio poštovan. Stoga smo morali donijeti drugu odluku i za sada smo naredili da se svi parkovi i teretane zatvore za žene.”

Talibanski timovi počet će nadzirati objekte kako bi provjerili koriste li ih žene još uvijek, rekao je.

Čini se da tvrdolinijaši drže vlast u administraciji predvođenoj talibanima, koja se bori za vladanje i ostaje međunarodno izolirana. Gospodarska kriza dovela je još milione Afganistanaca u siromaštvo i glad dok je dotok strane pomoći usporen.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG