Linkovi

Afganistan počeo s ukidanjem zaštitarskih kompanija u zemlji


Afganistan počeo s ukidanjem zaštitarskih kompanija u zemlji
Afganistan počeo s ukidanjem zaštitarskih kompanija u zemlji

Objavom dekreta o zatvaranju sigurnosnih kompanija afganistanski predsjednik Karzai je iznenadio mnoge, poglavito u Sjedinjenim Državama

Afganistanska vlada počela je provoditi odluku predsjednika Hamida Karzaija o ukidanju zaštitarskih kompanija u toj zemlji. Kako će se to odraziti na zaštitu konvoja NATO saveza, stranih ambasada i drugih objekata.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai objavio je u kolovozu da će privatne zaštitarske kompanije biti raspuštene do kraja ove godine. Ta uredba počela se primjenjivati. Glasnogovornik vlade Waheed Omar izjavio je da će osam privatnih stranih kompanija i afganistanskih zaštitarskih tvrtki prekinuti svoje operacije, a njihovo oružje bit će zaplijenjeno. "Fokus afganistanske vlade bit će one sigurnosne kompanije koje čuvaju auto-putove, osiguravaju konvoje i rade na drugim programima koji ne uključuju uvježbavanje afganistanskih snaga sigurnosti ili zaštitu međunarodnih objekata".

Među kompanijama koje će biti obuhvaćene uredbom nalazi se i američka tvrtka Xe Services, ranije poznata kao Blackwater, čiji su djelatnici bili optuženi za proizvoljno ubijanje Iračana 2007. godine. Objavom dekreta o zatvaranju sigurnosnih kompanija afganistanski čelnik je svojom odlukom iznenadio mnoge, poglavito u Sjedinjenim Državama. Nedugo nakon priopćenja, Hamid Karzai je ovako pojasnio svoju odluku. "Mi u afganistanskoj vladi odlučili smo da zatvorimo ove sigurnosne kompanije koje vode paralelnu sigurnosnu strukturu što, ne samo da uzrokuje korupciju, nego vodi i ka pljačkanju i potkradanju afganistanskog naroda te zastrašivanju naših civila. Ne znamo pretvaraju li se ove sigurnosne kompanije u terorističke organizacije tijekom noći. One troše milijarde dolara i predstavljaju zapreku razvoju afganistanskih sigurnosnih institucija, policije i vojske".

Američko veleposlanstvo u Kabulu tada je u načelu podržalo takvu izjavu, ali je sugeriralo da je rok za zatvaranje tih kompanija do kraja ove godine - nerealističan. Nekih 40 privatnih sigurnosnih kompanija s uposlenih oko 26 tisuća rade za američku i afganistansku vladu. Većina rade za američku vojsku i Državno tajništvo.

XS
SM
MD
LG